Cкільки заробляють на продуктах торгові мережі

Сайт EtCetera порівняв дані Держстату про ціни на продукти харчування у постачальників і в торгових мережах. У деяких випадках вони відрізняються в два рази.

У витрати торгових мереж входить оренда приміщення, комунальні послуги, оплата праці персоналу. Найбільші витрати несе продаж продуктів, які швидко псуються.

М’ясо додає в ціні найбільше. Яловичина у постачальників коштує в середньому 62,5 грн за кілограм, в магазині – 127 гривень. Свинина, відповідно 65 і 102,5 грн, птиця – 41,5 і 54 грн, варена ковбаса – 65 і 71,5 грн.

Молоко жирністю 2,5% від виробників коштує в середньому 14,5 грн, в мережах – 18,5 грн. Сметана – 42 і 49,5 грн за кілограм відповідно.

Пшеничний хліб коштує 11,5 грн проти 13,3 грн у супермаркеті, а соняшникова олія при реалізації дорожчає з 25 до 33 грн.

Нагадаємо, в 2017 році ціни на продукти харчування в Україні зросли на 18%, при цьому м’ясо і молочка подорожчали на третину. За прогнозами експертів, цього року темпи інфляції будуть такими ж. Очікується, що вже в середині 2018 року більшість українських продуктів будуть коштувати дорожче польських аналогів.

Поділитися в соціальних мережах: