На Сумщині знову випадок ботулізму

Ще не забулися  минулорічні історії масових захворювань на ботулізм, коли потерпілі з різних куточків України отруїлися в’яленою рибою. На жаль, із загальної кількості захворілих дев’ять чоловік тоді померли (у тому числі 38-річний фельдшер з Недригайлова).

Цього разу випадок побутового ботулізму був зафіксований в Ромнах ще в минулому місяці, і з рибою він не пов’язаний. Про це 20 квітня на засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та НС Сумської ОДА повідомила Валентина Тищенко – начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживбслужби в Сумській області.

Як з’ясувалося, молодий чоловік їв вдома консерви домашнього приготування (квасолю). Причому кришка на банці не була роздутою. З відкритої банки він просто з’їв частину вмісту, що не піддавши консервовану продукцію термічній обробці. У цей же день йому стало погано. Залишки консервів були використані для приготування борщу. Оскільки токсин ботулізму руйнується при кип’ятінні – для тих, хто його їв, все обійшлося без наслідків. Тому домашню консервацію, як радить фахівець, найкраще готувати в автоклаві, а при вживанні (якщо, наприклад, мова йде про багатокомпонентні салати) – довести до кипіння, охолодити, а потім вже їсти.

Хлопець потрапив до лікарні і тривалий час перебував на апараті штучної вентиляції легенів. На сьогодні, як уточнила обласний інфекціоніст Ірина Троцька, він переведений з реанімації до неврологічного відділення Роменської ЦРЛ, де продовжує лікування. Процес одужання в таких випадках тривалий.