Таку корисну смородину у спеку вживати не варто
Лікарі застерігають від вживання в жарку погоду напоїв на основі смородини.
Про це пише МедікФорум.
Спекотна погода – важке випробування для всіх, але особливо для сердечників. В умовах спеки і духоти їм може загрожувати гіперкоагуляція – підвищення активності системи згортання крові. Такий стан збільшує в’язкість крові, а, отже, разом з цим підвищує ризик тромбоутворення.
Схильність до утворення тромбів стає більш вираженою у людей після 35 років. Відрив тромбу від стінки судини може привести до закупорки судини, тобто тромбоемболії, припиняє нормальний кровотік. В результаті це часто призводить до ішемічного інфаркту. Якщо тромбоемболія виникла в судинах мозку, то виникає ішемічний інсульт.
Лікар-кардіолог Володимир Гранич нагадав про те, що у спеку протипоказано приймати медикаменти, що згущують кров, – вони роблять схильність до тромбоутворення ще більш вираженою. Наприклад, за словами фахівця, не можна використовувати аскорутин і аскорбінову кислоту.
«За рахунок підвищеного потовиділення в’язкість крові збільшується, підвищується схильність до тромбоутворення. Ні в якому разі не можна пропускати прийом кардіоаспірінів, дезагрегантів, що розріджують кров, якщо вони були призначені лікарем», – підкреслив експерт.
Також, зауважив кардіолог, у спеку не можна вживати смородину, оскільки це провокує тромбоутворення. Морси зі смородини влітку категорично забороняються, вказав експерт. Алкоголь і жирна їжа теж збільшують схильність до згущення крові, тому в жарку погоду вони теж повинні бути під забороною.
Джерело: hvylya.net