З початку року на Сумщині виявлено 57 випадків сальмонельозу

За перші п’ять місяців цього року на Сумщині виявили 57 випадків сальмонельозу, хоч це і менше на 4 випадки за аналогічний період минулого року, все ж Держпродспоживслужба у Сумській області нагадує, як його розпізнати і запобігти.

Що воно таке цей сальмонельоз і з чим його «їдять»?

Сальмонельоз – це одне з найпоширеніших інфекційних захворювань у світі, що викликається патогенними бактеріями роду сальмонел. Інакше кажучи, в організм потрапляє збудник сальмонельозу, що і провокує подальше ускладнення і захворювання.

Основним же джерелом захворювання є сільськогосподарські тварини, дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни, які здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. А їдять бактерії сальмонел саме з сиром, вершковим маслом, м’ясом, ковбасою, молоком, яйцями.

Не слід перейматися завчасно, адже, якщо ви правильно обробили продукти споживання та зберігали їх у належних умовах, то вам нічого не загрожує. Оскільки небезпечні мікроорганізми розмножуються в абсолютно протилежних випадках: погано обробили їжу, порушили температурний режим зберігання або знехтували термінами придатності.

Які ж симптоми, як розпізнати цю інфекцію?

Якщо сальмонелла потрапила в організм з їжею, то перші симптоми з’являються, зазвичай, вже за кілька годин, однак, в окремих випадках може знадобитись і кілька днів. При контактно-побутовому зараженні інкубаційний період може збільшитися до 8 днів.

Запам’ятовуйте і розпізнавайте:

  • різке підвищення температури;
  • слабкість, озноб;
  • головний біль;
  • нудота, біль у животі, пронос.

Інколи втрата рідини може досягати 11% маси тіла, через це значно порушується водно-сольовий обмін. І як наслідок,  у хворого відбувається збільшення селезінки і печінки, може розвинутися ниркова недостатність, судоми, шкіра стоншується, набуває синюшного відтінку.

Найбільш вразливі до будь-яких інфекцій і захворювань завжди діти, літні люди і ослаблені.

Як запобігти цій страшній інфекції?

Пам’ятайте, що все у наших руках, тому особисто контролюйте:

  • процес термічної обробки молока, м’ясних продуктів і яєць;
  • гігієнічні вимоги при приготуванні їжі;
  • не користуйтесь одним посудом одночасно для сирої та готової продукції – зберігайте їх окремо;
  • купуйте продукти тільки у перевірених місцях;
  • не куштуйте продукти, у яких сплив термін придатності або які неправильно зберігалися.

І пам’ятайте: ні в якому разі не займайтесь самолікуванням! За перших симптомів одразу звертайтесь до лікаря, тільки він може призначити лікування!

Джерело: sumypost.com

Поділитися в соціальних мережах: