Президент ініціює реформу щодо будинків для літніх людей

Президент України Володимир Зеленський виступає за проведення реформи у сфері надання послуг із догляду за людьми похилого віку та людьми з інвалідністю і за співіснування в ній державного й приватного секторів. Поштовхом до цього стала трагедія у Харкові 21 січня.

“Будуть законодавчі ініціативи, має бути реформа. Люди зможуть отримувати нормальні якісні послуги. Я думаю, що і приватні послуги мають бути, і комунальні послуги – ми маємо відкрити, як би там це не звучало, але таку соціальну допомогу, такий ринок справедливих соціальних послуг має бути відкритий в Україні. Сьогодні цього немає”, – сказав Зеленський журналістам у Харкові, де він перебуває з робочою поїздкою.

Президент вважає, що необхідність вирішення проблеми на законодавчому рівні зумовлена не тільки трагедією з пожежею в нелегальному будинку для літніх людей у Харкові, яка забрала життя 15 осіб, а й незаконним функціонуванням таких будинків у всій Україні.

Зеленський зазначив, що громадяни України “в принципі знають про такі платні госписи”.

“Те, що мені деякі наші колеги з правоохоронців сказали, що ніхто не знає про це, – я не думаю, що це правда: в інтернеті можна зареєструватися… коштує це на місяць від 5 тис. до 15 тис. (грн – ІФ)… Такі госписи дуже просто оформляти, дуже швидко, а госписи такі – вони не платять жодних податків і через це вони жодним чином не оформлені, крім інтернету”, – сказав він.

Тому, за словами президента, має бути проведено в цій сфері “глобальну реформу” і для її напрацювання буде створено робочу групу.

Інтерфакс Україна