Бруд, пліснява, антисанітарія: в яких умовах на Сумщині пекли хліб для дітей

Під час позапланової перевірки Держпродспоживслужба виявила ряд гігієнічних порушень на виробництві хлібобулочних виробів ФОП Мельничук І.О. Продукти фірми постачались до дитячих закладів освіти.

Під час проведення позапланового заходу фахівці встановили ряд значних порушень недотримання гігієнічних вимог, що вказують на повну незахищеність харчових продуктів від потрапляння забруднення під час переробки та обігу. Двері в цех випікання хліба та приміщення, де зберігається добовий запас борошна, відсутні.

Хліб випікається у формах, що не відповідають гігієнічним вимогам, а саме: сплетені із деревопохідного матеріалу (лози), що має «заустинці», обломи та скріплені цвяхами, які в деяких місцях стирчать та можуть вийматися або відпадати. Дно форм має нашарування темно-сірого кольору, що з вигляду вказує на наявність чорної плісняви. Залізні форми та піддони для випікання хліба з великим нашаруванням сажі та кіптяви, пилу, бруду.

Візочки для перевезення хлібобулочних виробів з налепом від борошна та пилу. На склад зберігання борошна не вдалося потрапити, оскільки, з пояснення оператора ринку на той момент ключі від складу були відсутні. Приміщення для зберігання добового запасу борошна перебуває у незадовільному стані, стеля та стіни вкриті нашаруванням пилу та борошна, місцями видно павутину. Мішки з борошном частково стоять на підлозі. Засоби контролю тепмературно-вологісного режиму відсутні. Зверху на мішку з борошном лежала розірвана паперова упаковка з повидлом.

Також в цьому приміщенні відсутні засоби для моніторингу шкідників. На підлозі лежать упаковки з дріжджами. Інвентар, що використовується для випікання хліба, не призначений для харчових продуктів, (будівельні шпателі, щітки для фарбування, саморобний квач з тканини, саморобний ніж з замотаною скотчем рукояткою). Над столом, де відбувається зважування тіста, вхідний вентиляційний отвір та вентилятор брудний, вкритий пилом.

Робоче місце, де проходить покриття булок солодкою сумішшю, брудне. Стіл та підставка, на яких розміщується деко при нанесенні солодкої суміші, брудні, з великими нашаруваннями цієї суміші. Інгредієнти, що входять до складу солодкої випічки, зберігаються в холодильній шафі без дотримання температурних режимів (не надано документів, що підтверджують, що прилади контролю температури калібровані відповідно до вимог законодавства, відсутні докази, що температурні режими не перериваються), де також зберігається нарізана цибуля у відкритому вигляді, поруч з іншими інгредієнтами в первинній картонній тарі, та брудний контейнер з кунжутом та маком.

Холодильна шафа брудна, зі слідами іржі та бруду. Готовий хліб лежить на підлозі у пластикових ящиках. Остигання хлібу відбувається у приміщенні, де випікаються хлібобулочні вироби. В приміщенні, де відбувається маркування та пакування продукції, ящики з готовими виробами стоять на підлозі. В цьому приміщенні на пристрої з нарізання хліба, який, зі слів оператора ринку, перебуває в неробочому стані, виявлені також особисті речі працівників, а саме жіноча сумка. Оператор ринку не надав інформації щодо ефективної боротьби із гризунами та шкідниками, відсутні засоби боротьби із комахами, моніторингові пастки від гризунів відсутні.

З 15.12.2020 по 29.12.2020 ФОП Мельничук І.О. не має права виготовляти та реалізувати свою продукцію в освітніх та навчальних закладах, магазинах. У разі виявлення хлібобулочних виробів за вказаний період ФОП Мельничук І.О., на маркуванні якого значиться адреса вул. Зарічна, 2, смт. Улянівка, Білопільський район, Сумська область в продажі необхідно звернутися на електронну адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області [email protected] або на адресу Білопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області [email protected] зі зверненням.