Доманський і Дромов влаштують на кухні День Туреччини

59

У неділю, 2 липня, о 9:00 глядачі телеканалу «Інтер» вирушать разом із ведучими «Готуємо разом» у нову кулінарну подорож. Цього разу — до Туреччини, яку так люблять наші туристи.

Сьогодні турецька кухня входить до десятки найпопулярніших у світі. Протягом століть величезна кількість її страв поширилося всією планетою: азіатські котлети, аданський шашлик, овочеві закуски, кебаб, турецька кава, пахлава, лукум… Така різноманітність — спадщина кулінарних традицій народів, що населяли Візантійську та Османську імперії. Саме тому неможливо виділити одну коронну страву в турецькій кухні, як, наприклад, пасту або піцу в Італії, цибулевий суп у Франції. На жаль, для багатьох наших туристів знайомство з турецькою кухнею обмежується системою all inclusive. Адже готельне меню лише віддалено нагадує страви, які турки готують удома. Доманський і Дромов вирішили заповнити цю прогалину і познайомити глядачів не тільки зі смаком, але і з духом турецької кухні.

Отже, на перше Андрій Дромов приготує одну з найбільш поширених турецьких страв — холодний суп яйла чорбаси з м’ятою і перцем. До перших страв турки ставляться з пієтетом: їх прийнято подавати і на обід, і на вечерю. Особливістю саме цього супу є кислуватий смак, адже готується він на йогурті.

«Відразу відчувається, що це непростий супчик: смак пряний, з холодком і кислинкою одночасно, — ділиться враженнями Андрій Доманський. — Він ситний, але дуже легкий, чудово тонізує в спеку і, судячи зі складу, вельми корисний. І що ще важливо — навіть я відзначив, наскільки просто і швидко його готувати».

60

Другим номером турецького меню стане гострий чий кефте. Це — дуже популярна у Туреччині закуска, не схожа на жодну страву слов’янської кухні. В її основі сире м’ясо, булгур і гострі спеції. Головне правило приготування чий кефте — ретельний заміс фаршу. Для турків це ціла церемонія. Часто такий фарш місять у присутності гостей, за розмовами, в супроводі музики.

«Чий кефте завжди йде у мене вдома на ура, — розповідає Андрій Дромов. — Цю страву готую з задоволенням, тому що кожен раз передчуваю, як порадую ним домашніх. Завдяки особливому способу замісу в нього неповторний смак, який складно описати словами. І щоб його спробувати, необов’язково їхати до Туреччини: це можна і потрібно приготувати вдома».

І, нарешті, турецький десерт від «Готуємо разом» — знаменитий рахат-лукум із сухофруктами та горішками. Напевно, немає такого туриста, який би поїхав з Туреччини, не захопивши з собою кілька коробок східних солодощів. Звісно, тепер їх можна купити практично в кожному магазині, але справжній лукум — задоволення недешеве. Шеф-кухар програми крок за кроком покаже, як правильно приготувати ці ласощі, щоб вони були не лише смачніші за покупні, але і не спустошили ваш гаманець.

Знайомтеся з секретами гастрономічної Туреччини у неділю, 2 липня, о 9:00 на телеканалі «Інтер».

Поділитися в соціальних мережах: