Гарячі напої збільшують ризик розвитку раку до 90%

Вчені довели, що дуже гарячий чай, кава чи будь-які інші напої підвищують ризик розвитку раку стравоходу. Корисну для здоров’я температуру напою вони теж порахували.

Досі вчені не могли проаналізувати вплив конкретних температур напоїв на здоров’я, хоча деякі дослідження і раніше пов’язували гарячі напої з раком стравоходу. Тепер, після 10-річного спостереження за добровольцями, у фахівців є відповідь на питання про те, які звички найбільше збільшують ризик захворіти на плоскоклітинний рак стравоходу.

У дослідженні взяли участь більше 50 тисяч чоловік віком від 40 до 75 років. За цей час було зафіксовано 317 випадків раку стравоходу.

“Вчені з’ясували: при споживанні близько 700 мл чаю при температурі понад 60 °С ризик раку стравоходу підвищувався на 90%”.

В учасників, які пили менше гарячого напою при температурі нижче 60 °С такі ризики не були виявлені.

«Наші висновки суттєво доповнюють більш ранні факти про шкоду дуже гарячих напоїв для здоров’я», – говорить провідний автор дослідження Фархад Ісламі.

Як щоденну профілактику вчений рекомендує не пити дуже гарячий чай або каву. Заради власного здоров’я варто почекати, поки охолоне.

Іншими факторами ризику розвитку раку стравоходу є куріння, алкоголь і споживання погано пережованої їжі. Відмова від куріння в будь-якому віці покращує здоров’я і продовжує життя. Нещодавні дослідження американських учених довели, що відмова від шкідливої ​​звички зменшує ризик ревматоїдного артриту майже на 40%.

Джерело: hightech.plus