І кави попив, і печиво з’їв: нова розробка науковців СНАУ

 Науковці та студенти факультету харчових технологій Сумського НАУ продовжують створювати продукцію, яка не шкодить довкіллю, а навпаки удобрює грунт. Зараз на факультеті тестують нову розробку, справжню цікавинку для кавоманів – соломинки та палички-мішалки з додаванням різних натуральних барвників та ароматизаторів.

Студенти три тижні вивчали вплив різних компонентів на властивості тіста і харчових напівфабрикатів. У ході дослідження вони отримали склад тіста, стійкого до гарячої й холодної води. Саме з тіста – основного інгредієнту і створюють соломинки і палички для кави.

“Зараз студенти створюють соломинки для кави з корицею, палички-мішалки з висівок, кавової макухи та горіхів. А для кольору використовують какао та активоване вугілля. Соломинку можна тримати у воді 10-20 хвилин, і вона не розмокне”, – говорить Дмитро Бідюк, доцент кафедри технологій харчування СНАУ.

Кавові атрибути висушують близько 2-х годин при температурі 100-110 градусів. За словами розробників, технологія створення таких предметів не складна, а самі вироби дешеві: паличка коштує близько 10 копійок. Все залежить від ціни на борошно. В майбутньому, коли для кафедри придбають необхідне обладнання, таку “радість кавомана” виготовлятимуть для масового продажу.

А що, і кави попив, і таке собі печиво з’їв… 😉

Галіна Корявко

Поділитися в соціальних мережах: