Кавуни і дині: їсти чи не їсти?

З приходом літнього сезону на полицях магазинів та на всіх місцевих ринках України та за її межами з’являються сезонні фрукти, серед іншого – кавуни та дині. Коли купляти соковиті фрукти та як уберегти себе від загрози шкідливих нітратів-добрив, розповів в коментарі УНН завідувач консультативно-інформаційного відділу «1583» Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Олександр Комашко.

«Сезон кавунів і динь, як правило, починається у липні. Зазвичай при вирощуванні перших кавунів використовують хімікати більш інтенсивно. Виробники, щоб заробити трохи більше коштів, намагаються пришвидшити процес дозрівання, і таким чином ми отримуємо перші партії із трошки більшою кількістю хімікатів», — зазначив лікар.

Втім, він зауважив, що це правило діє не завжди – ситуації бувають різні. Але, щоб запобігти шкоді для здоров’я, рекомендується перші партії, які з’являються на ринку, не вживати – зачекати тиждень чи два.

Коли сезон вже почався, використовувати в їжу більше овочів та фруктів, звичайно, добре і корисно, але необхідно також знати міру.

«Не можна одночасно з’їсти велику кількість овочів, наприклад, щоб одна людина з’їла цілий великий кавун. Це також негативно впливає на організм, тому що це в першу чергу велика кількість рідини, яка у таких об’ємах також має негативний вплив. Це є сильним перенавантаженням для організму», — каже завідувач консультативного відділу «швидкої».

Він наголосив, що овочі або фрукти треба вживати в помірній кількості або робити перерви.

Через велику розповсюдженість влітку сезонних фруктів у цей час стають популярними різноманітні «фруктові» дієти. 

На питання щодо найвідомішу з них – кавунову – медик відповів наступне:»Якщо вживати нетривалий період, приміром, лише кавун, то в принципі – так, це можливо. Кавун містить велику кількість рідини, цукри у невеликій кількості, і як певну дієту його можна використовувати».

Втім, додав він, необхідно зважати на те, що для організму будь-якої людини необхідна певна кількість білків у щоденному раціоні – таких, як м’ясо.

«Особливо від нього не слід відмовлятись дітям, тому що це – зростаючий організм, якому обов’язково потрібна щоденна мінімальна кількість амінокислот, які не синтезуються в організмі – такі містяться у м’ясі. Для дорослих можна застосовувати таку дієту, а от дітям і підліткам необхідний збалансований режим харчування», — сказав Комашко.

На питання про те, чи можна давати кавун дітям, він відповів ствердно.

«Можна, але в невеликій кількості, з років 4-5 вже можна давати. Проте небезпека в тому, що в дитини може виникнути алергія», — відповів спеціаліст.

Також, за його словами, фрукти все ж можуть принести шкоду організму, якщо вживати їх неправильно.

«Якщо вжити велику кількість овочів з підвищеним вмістом нітратів, так, може бути отруєння. Але як правило, в такій великій кількості люди таких продуктів не вживають. Частіше буває, що людина переїдає того ж кавуна – а це великий обсяг рідини, серцеве навантаження, також у людини може виникнути проблеми з травленням. Організм не може переробити і використати таку кількість рідини просто фізично, тому треба зважати на особливості свого організму і не їсти сезонні фрукти, ті ж диню чи кавун, фанатично – кожен день безперервно», — зазначив медик.

Джерело: unn.com.ua

Поділитися в соціальних мережах: