Мексиканці створили одноразовий посуд із кісточок авокадо
Мексиканський стартап BioFase займається виробництвом одноразового посуду з кісточок авокадо для боротьби з пластиковими і харчовими відходами. Серед продукції, що випускається – одноразові столові прибори і трубочки, які розкладаються протягом 240 днів, пише Еcotown.
Оскільки BioFase знаходиться в Мексиці, сировини для виробництва посуду вдосталь: на країну припадає близько 50% світових поставок авокадо, тому велику кількість кісточок легко можна перетворити на щось корисне. BioFase збирає кісточки у компаній, які переробляють плоди для виробництва гуакамоле або масла. Створення одноразового посуду не вимагає особливих витрат, адже виготовляється з матеріалу, який в іншому випадку спалювався б на звалищі.
BioFase випускає посуд двох видів: біорозкладний і такий, що компостується. Біорозкладані продукти реінкорпоруються в природу після закінчення терміну придатності (1 рік за умови її зберігання в сухому і провітрюваному місці). Продукти, що підлягають компостуванню, потрібно викинути в ємність для компосту, щоб вони могли розкластися на 100%. Якщо умови зберігання не дотримані – посуд може почати розкладатися.
Виробництву екологічних товарів сприяє уряд Мексики: у деяких містах діють закони проти використання деякої продукції з пластику, в першу чергу – пластикових пакетів. Тенденція до заборони пластикових виробів зростає. Зараз у країні існує більше 15 законів на рівні міст і штатів, які перешкоджають його використанню. Біополімери мають свої недоліки, але вони хоч трохи вирішують проблеми пластикових відходів по всьому світу.
У 2017 році світове виробництво пластмаси досягло 348 мільйонів тонн, причому тільки 64 мільйони тонн вироблено країнами Європи. Одним із найбільших виробників є Китай, на який припадає більше чверті світового виробництва пластику.