Молоко по-новому: що робитимуть на Сумщині?

У Сумській облдержадміністрації відбулась зустріч молоковиробників та молокопереробників, на якій ішлося про співпрацю після 1 липня нинішнього року.

Як відомо, з цієї дати планується запровадження нових стандартів закупівель сировини. На промислову переробку прийматиметься лише молоко екстра-, вищого і першого класу.

На Сумщині молокопереробники 80% сировини закуповують в агропідприємствах, і лише 20% – в особистих селянських господарствах. А все через те, що майже все молоко, придбане у населення, виявляється другосортним. Тому із другого півріччя доведеться або відмовитись від “селянського” молока та скорочувати обсяги виробництва, або підвищити сортність цієї сировини.

Один із варіантів вирішення проблеми — створення обслуговуючих кооперативів, котрі закуповуватимуть молоко у селян і забезпечуватимуть його охолодження. Невеличкі сімейні фермерські господарства устаткують доїльними апаратами і холодильниками, щоб на ринку закупівель молока сформувалось конкурентне середовище.

Джерело: golos.com.ua