МОЗ презентувало “здорову тарілку” для населення

16

Міністерство охорони здоров’я України презентувало “тарілку здорового харчування” для населення.

Про це повідомляє УНН.

“Населення України страждає від ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету тощо. Часто причиною цього є неправильна культура харчування. МОЗ презентує “здорову тарілку”, яка має покращити стан здоров’я українців. При цьому нова тарілка – це не нові продукти, вона адаптована до смаків та вподобань українців”, – заявила начальник управління громадського здоров’я МОЗ України Наталя Півень.

Так, “здорова тарілка” складається з таких продуктів:

1. Овочі та бобові. МОЗ рекомендує 300 г овочів за 4-5 порцій та 75 г бобів на добу.
2. Фрукти та ягоди – 300 г за 2 порції на добу.
3. Молочна та кисломолочна продукція. Низької та помірної жирності, 2,5-3 порції на добу.
4. Корисні олії та жири. До 70 г на добу рослинної олії: оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна.
5. Цільнозернові продукти, горіхи та насіння. 70 г вільних злаків для жінки та 90 г – для чоловіка, 2 ложки горіхів та насіння на добу.
6. Риба, м’ясо, яйця. 2-3 рибні страви на тиждень. Переважно м’ясо птиці 1-2 яйця на добу.

Також МОЗ рекомендує обмежити споживання цукру та солі – не більше 5 г солі та 50 г цукру на добу. А також вживати достатню кількість води.

Варто зазначити, що вартість такої тарілки в МОЗ не підрахували.