Опеньки, маслюки та бліда поганка: що робити при отруєнні грибами

Осінь – пора збору грибів. Тільки-но вихідні – і грибників в лісі з’являється більше, ніж грибів. Вони «полюють» на опеньки, маслюки, гливи, білі гриби.  З 2 тисяч видів грибів, які ростуть в Україні, лише 500 можна їсти. Та чомусь багато людей не вміють відрізняти їстівні гриби від отруйних, їдять їх і пригощають дітей, а потім тижнями лікуються від отруєння.  Та отруєння – не єдине, що загрожує організму. Якщо ви з’їсте бліду поганку, то це може спровокувати смерть.

Болі в животі, блювота, діарея, які можуть проявитися і через півгодини, через 48 годин після факту вживання грибів, – це головні ознаки отруєння цим продуктом.  Якщо у вас з’явилися ці симптоми, лікарі радять пити багато рідини, викликати блювоту та зателефонувати у швидку.

 «Прийняти адекватну дозу сорбентів та проносних засобів. Наприклад, 1 грам активованого вугілля на кілограм тіла пацієнта», – говорить Ігор Бандура, завідувач відділенням анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії КНП «Клінічна лікарня №5»

Категорично забороняється вживати алкоголь та будь-яку їжу, оскільки це посилюватиме всмоктування токсинів.

У Сумах наразі у трьох медичних закладах надають спеціалізовану допомогу у випадку отруєння грибами. Це перша міська лікарня та п’ята, де лікують дорослих, та дитяча.  В залежності від того, скільки ви з’їли грибів, та часу, коли ви звернулися до медиків, визначають термін лікування. Це може бути від кількох днів до 2 тижнів.

«Якщо це отруєння гетеротрофної дії, тобто блідою поганкою, деякими видами мухоморів, то прогноз залежить від кількості вжитих грибів і від часу надання спеціалізованої допомоги. Тому що антидотна терапія ефективна тільки упродовж 3 діб», – розповів Ігор Бандура.

Аби не потрапити із отруєнням до лікарні, варто запам’ятати прості правила вживання грибів. Їх не можна збирати біля дороги та поблизу заводів. Потрібно зрізати лише ті гриби, які ви точно знаєте. Обов’язково перед вживанням їх необхідно піддати обробці, а готові страви зберігати в емальованому посуді у холодильнику не більше доби. Взагалі, гриби – продукт, який важко перетравлюється у кишківнику, тож їх заборонено їсти дітям до 12 років, вагітним жінкам та людям похилого віку.

 

 

Поділитися в соціальних мережах: