Щоденна порція грибів рятує від когнітивних порушень

Сінгапурські вчені шість років вивчали вплив грибної дієти на сприйняття і інтелектуальні здібності людей похилого віку. І в підсумку знайшли причину благотворного впливу грибів на мозок.

Легке когнітивне порушення (MCI) – ще не деменція, але є докази, що одне провокує розвиток іншого. Ті хто страждає на MCI зазвичай ще в змозі доглядати за собою і виконувати домашні справи, але складні когнітивні завдання їм не під силу. Цей розлад є більш ніж у 6% літніх людей старше 60 років, а після 85 його відсоток зростає до 37%.

Вчені Національного університету Сінгапуру з 2011 по 2017 вивчали різні групи людей похилого віку, які щодня вживали різну кількість грибів.

“І виявили, що ті, хто їв більше двох стандартних порцій грибів в день, на 50% рідше страждали на MCI. Всього в дослідженні брало участь понад 600 осіб, пише New Atlas”.

Одна порція рівна чашці приготованих грибів вагою близько 150 грам. В меню учасників експерименту входили опеньки, гливи, шиїтаке і печериці. Вчені припускають, що інші види грибів діють так само.

Когнітивні здібності оцінювалися під час інтерв’ю на основі тесту на IQ за шкалою Векслера. Учасників запитували про умови їх проживання, історію хвороби, психологічні фактори і харчові звички. Крім того, брали аналізи крові, вимірювали вагу, ріст, швидкість ходьби, а також проводили швидкі тести на сприйняття, депресію і тривожність.

Науковці припускають, що причина лікувального ефекту грибів – у відносно високій концентрації ерготионеїну (антиоксидант і протизапальна речовина). Його організм може виробляти самостійно, але це можна стимулювати й певними продуктами. Цю гіпотезу підтверджують і інші дослідження, які показують, що у пацієнтів з MCI знижений рівень ерготионеїну.

“Крім цього, благотворну дію дають геріценони, ерінаціни, скаброніни і диктіофоріни, які містяться в грибах”.

Також можливо, що ці біоактивні речовини пригнічують виробництво бета-амілоїдів, фосфорильованих тау-білків і ацетилхолінестерази, які пов’язані з деменцією.

Тепер сінгапурські вчені планують провести рандомізоване контрольне випробування, в процесі якого учасникам дадуть очищений егротіонеїн і інші компоненти рослинного походження.

Зауважимо, у минулому році в білих грибах вчені знайшли компонент для відновлення регуляції глюкози. У перспективі він допоможе лікувати цукровий діабет.

Джерело: hightech.plus

Поділитися в соціальних мережах: