Сумчанам радять не їсти в’ялену рибу

1496132064-4353

У зв’язку із реєстрацією трьох випадків захворювання на ботулізм серед киян, у тому числі один летальний, а також одного випадку у Херсоні після вживання у їжу в’яленої риби промислового виготовлення, сумчан просять утриматися від цього продукту. Про це йдеться на сайті Сумської міськради.

В ході лабораторних досліджень було встановлено, що джерелом зараження стала в’ялена риба, яку виробляє ФОП Меркулов, а реалізує компанія «Чудо-юдо» із Світловодська Кіровоградської області, пише Шостка.Info. Розпочато процедуру відкликання смертельно небезпечної продукції з торговельної мереж.

На підприємстві відсутня точна інформація про постачання, через неналежний документообіг. Тому, Держпродпотребслужба звертається до всіх суб’єктів господарювання, якщо є риба виробництва ФОП Меркулов, то її необхідно вилучити з реалізації та повідомити до служби.

Держпродспоживслужба наголошує, що необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

А також, не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються; швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації; ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати; сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим кухонним інвентарем (ножі, дошки); захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) медики радять не займайтися самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Довідка: Ботулізм — гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше було помито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Поділитися в соціальних мережах: