У Еко-маркеті знайшли численні порушення харчового законодавства – Держпродспоживслужба

З початку 2020-го року Держпродспоживслужба провела 8 перевірок магазинів мережі ТОВ “ЕКО” у Сумах. Фахівці виявили велику кількість порушень законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, які створюють загрозу для здоров’я людей.

Під час перевірки магазину “Еко-маркет” по вул. Кооперативна,1 Держпродспоживслужба виявила самовільну заміну терміну придатності продуктів.

Наприклад, сосиски «Ранчо» пропонувалися до реалізації з терміном придатності від виробника «вжити до 12.06.2020», тоді як на магазинному стікері вказана дата: дійсн. до 12.07.2020; на ковбасі сирокопченій першого сорту «Салямі польська» значиться термін придатності до 14.06.2020, тоді як на магазинному стікері дата споживання значилася до 10.08.2020 та інші. До того ж, спеціалісти магазину не вказували особливостей зберігання продуктів у вакуумній, газовій упаковках.

Окрім цього, фахівці Держпродспоживслужби виявили низку порушень гігієнічних норм, а саме:

  • в приміщеннях кулінарії, м’ясного цеху, пекарні підлога брудна, на стінах, стелі та комунікаціях нашарування пилу, бруду;
  • двері брудні, вкриті пошкодженою плівкою, яка не дає змоги проводити ефективне чищення та миття;
  • холодильне обладнання з ознаками корозії;
  • полиці під столами у кулінарії брудні, з іржею;
  • холодильні вітрини у торговому залі (овочі, ковбаса, м’ясо, молоко), морозильні ларі з напівфабрикатами, полиці з печивом брудні, є пил;
  • тримачі цінників над фруктами та овочами у торговій залі брудні, є пил, волосся.
  • холодильник з охолодженими четвертинами курчат – бройлерів брудний, кришка поламана;
  • візок, на якому вивозять продукцію на вітрину з м’ясного цеху, брудний, іржавий;
  • у холодильній камері «Гастрономія» дерев’яні стелажі вкриті пліснявою. Крани на мийках у пекарні, приміщенні підготовки яєць, у м’ясному відділі брудні;
  • у відділі кулінарії є мийка, але відсутні крани, відділ не забезпечений водою, працівники не мають змоги дотримуватись гігієнічних вимог (миття рук, обладнання). В приміщенні перед м’ясним цехом, в якому розташовані морозильні ларі з харчовими продуктами, стіни та стеля пошкоджені, відсутні їх частини, матеріали з яких вони виготовлені не придатні до миття; дроти, кабеля та інші комунікації не закріплені, брудні;
  • не ведеться результативна боротьба зі шкідниками та гризунами. Відсутні моніторингові пастки, схему розташування яких було надано. Журнал моніторингу пасток також не ведеться. У складі пекарні було зафіксовано наявність слідів життєдіяльності мишовидних гризунів (мишачий послід, пошкоджені мишами пакувальні матеріали, форма для лавашу). У приміщеннях пекарні, кулінарії мухи. У відділі продажу сухофруктів, фруктів велика кількість комах (мухи);
  • температурний режим харчових продуктів, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів, не дотримується протягом усього технологічного процесу. Частина холодильного та морозильного обладнання не забезпечена каліброваними приладами контролю температурних режимів.

Схожі порушення є і в магазині за адресою вул. Прокоф’єва, 14-2. При інспектуванні виявлено протерміновану продукцію, недотримання температурних режимів зазначених виробником при зберіганні під час пропонування до реалізації овочів та фруктів.

Після проведених перевірок, фахівці Держпродспоживслужби склали 6 постанов про застосування штрафних санкцій в загальному розмірі 354474 грн. Нажаль, ТОВ «ЕКО» замість усунення виявлених порушень, вдалося до судового оскарження.

Поділитися в соціальних мережах: