В Україні зникне віскі?

Законодавче визначення поняття “віскі”, ухвалене парламентом у “бюджетному пакеті”, призведе до того, що багато відомих марок цього напою зникнуть з українських магазинів, заявляють в Європейській бізнес-асоціації (ЄБА).

Згідно з повідомленням ЄБА, це визначення суперечить нормам ЄС. Зокрема, закон визначає віскі як алкогольний напій із вмістом спирту від 35% до 45% об’ємних одиниць, тоді як в Європі мінімальна концентрація спирту у віскі становить 40%, а верхньої межі немає. Крім того, український законодавець зазначає, що віскі має бути виготовлено за коньячною технологією, тоді як його виробляють шляхом дистиляції сусла.

За даними ЄБА, обмеження торкнеться імпорту понад 1 тис. видів продукції. Так, за минулий рік до України імпортовано 69 тис. л віскі з вмістом спирту більше 45% (в грошовому еквіваленті – 170,96 млн грн).

З огляду на це ЄБА просить парламент до 1 липня 2019 року, коли зазначений закон набуває чинності, прибрати або збільшити до 70% верхню межу вмісту спирту в новому визначенні віскі.

“Віскі, міцність якого перевищуватиме встановлений законодавством України поріг 45%, вважатиметься неякісною та небезпечною продукцією. Напис на пляшці іноземного віскі, хоча і відповідатиме міжнародним стандартам, не відповідатиме вимогам українського законодавства і підлягатиме утилізації”, – зазначили у ЄБА.

В асоціації додали, що такі зміни негативно позначаться на легальному ринку міцного алкоголю та нагадали, що нелегальний ринок вже становить понад 50%.

Як повідомлялося, Верховна Рада в законі зі змінами до Податкового кодексу (реєстраційний №9260) визначила віскі як алкогольний напій, міцністю від 35 до 45 відсотків об’ємних одиниць із характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених всередині дубових бочках (ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту.

Джерело: interfax.com.ua