Все, що ви хотіли знати про ЗНО-2019

Реєстрація на зовнішнє незалежне тестування розпочнеться менше ніж через місяць. А саме тестування відбудеться з 20 травня по 12 липня.

Результати зовнішнього незалежного оцінювання підуть до атестату замість Державної підсумкової атестації. А саме тестування доведеться здавати дев’ятикласникам і студентам коледжів.

ЗНО складатимуть дев’ятикласники і студенти коледжів

Результати ЗНО випускникам одинадцятих класів підуть до атестату замість підсумкового іспиту. Тому обов’язково треба буде здавати українську мову та літературу. Математика тепер не обов’язковий предмет на оцінюванні, можна вибрати одне з двох: математику або історію України; можна і обидва предмети. Третій предмет – на розсуд. Це може бути біологія, географія, фізика, хімія, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька та французька).

Всього можна здати чотири предмети. На кожен предмет встановлять граничний бал. Якщо оцінка буде нижче порогової, то абітурієнт не зможе використовувати результат з предмету для вступу до вузу. Граничний бал визначатиметься після того, як відбудеться ЗНО з усіх предметів.

Граничний бал з математики, української мови та літератури, фізики буде визначено до 13 червня, з іноземних мов, біології – до 19 червня, з історії України, географії, хімії – до 24 червня.

Цього року запровадили нововведення для студентів технікумів, коледжів та учнів ПТУ. Для отримання атестата (а його переважно отримують на другому курсі), необхідно буде в форматі ЗНО обов’язково здавати українську мову та літературу, і математику або історію України на вибір. Також в форматі ЗНО Державну підсумкову атестацію складатимуть дев’ятикласники.

На ЗНО потрібен ID-паспорт

Реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання розпочнеться 5 лютого і триватиме до 25 березня. Учнів дев’ятих класів, ПТУ та студентів коледжів має зареєструвати керівництво навчального закладу.

Для реєстрації треба створити реєстраційну картку, підготувати пакет документів і передати його до Регіонального центру оцінювання якості освіти.

Які документи необхідні:

  • Копія паспорта. З 2019-го тільки ID-картка, жителі окупованих територій можуть подати інший документ.
  • Дві однакові фотографії 3 × 4.
  • Реєстраційна картка. Її треба сформувати на zno.testportal.com.ua і вказати предмети, які проходитимете на ЗНО.

Ті, хто проходить Державну підсумкову атестацію, повинні передати документи до навчального закладу, звідти їх відправлять до Регіонального центру оцінювання якості освіти. В іншому випадку потрібно самостійно відправити документи. У відповідь повинні надіслати сертифікат з повідомленням про реєстрацію на ЗНО.

Цього року ЗНО зможуть здати і люди з порушенням зору. Тестування з української мови і літератури, математики, історії України та біології друкуватимуть також крапковим шрифтом Брайля. Також цього року випробовуватимуть технології проведення оцінювання зі спеціальними комп’ютерними програмами для людей з глибокими порушеннями зору.

Терміни проведення ЗНО

Після реєстрації всім учасникам прийдуть запрошення-перепустки на тестування. Їх можна буде завантажити на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. У запрошенні будуть вказані час і місце проведення оцінювання.

1024434

Основна сесія незалежного оцінювання розпочнеться 21 травня:

  • 21 травня – математика;
  • 23 травня – українська мова та література;
  • 27 травня – іспанська, німецька, французька мови.
  • 28 травня – англійська мова;
  • 30 травня – фізика;
  • 4 червня – історія України;
  • 6 червня – біологія;
  • 11 червня – географія;
  • 13 червня – хімія;

Результати ЗНО з усіх предметів з’являться на особистих сторінках учасників тестування до 25 червня. Так, оцінки з математики, української мови та літератури, фізики будуть оголошені до 14 червня, з іноземних мов та біології – до 20, а історії України, географії та хімії – до 25 червня.

Учасники бойових дій, жителі окупованих територій зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії, якщо не зможуть потрапити на основну. Реєстрація на неї триватиме з 3 по 20 травня, графік проведення з’явиться до 30 квітня, а результати додаткової сесії учасники отримають до 18 липня.

Джерело: ukr.segodnya.ua