Як обрати смачний кавун та диню: поради експерта

Через холодну весну сезон кавунів і динь в Україні почався пізно, проте саме у серпні вже можна вибрати найсмачніші і найароматніші баштанні. Як це зробити, розповів херсонський фермер і громадський діяч Віталій Іванків.

“При виборі кавунів… перше – це звук: потрібно постукати. Також сухий хвостик показує на стиглість кавуна і термін збору. Найголовніше – свіжість, хвостик і звук… Це вказує на смак”, – розповідає експерт.

На смак також впливає стать кавуна.

“Дівчинка” смачніша. Її можна вибрати за плямоюм, яка знаходиться із протилежного боку від хвостика. Ця точка повинна бути великою і широкою: якщо більше 1,5-2 см – то це “кавуниха”. У них більш насичений смак, концентрація смакових і мінеральних речовин, безпосередньо, у самій кавунисі більша. Через те і смак відрізняється”, – пояснив Іванків.

Він додав, що при виборі сорту має значення, й звідки кавун. Зупинити свій вибір можна на херсонських або кіровоградських кавунах.

Якщо ж хочеться не переплатити за покупку, експерт рекомендує брати місцеві кавуни і дині, або вирощені у сусідніх областях. У такому випадку націнка за їх доставку не така висока.

“Також кавуни і дині повинні бути не прим’ятими. Диня повинна бути не зеленою, звичайно, колір повинен бути жовтим. Її смак підтверджується запахом. Запах повинен бути “стиглим”, він так і називається “запах стиглої дині”. За хвостиком ви ніяк не визначите”, – зазначив експерт.

Додамо, що після купівлі кавуни і дині можна зберегти надовго у темних і холодних місцях. Оптимальна температура для цього становить +2…+ 3°С. Якщо їх періодично перевертати, баштанні збережуться набагато краще.

Поділитися в соціальних мережах: