Які продукти в Україні підробляють найчастіше?

В Україні найчастіше підробляють вершкове масло і згущене молоко, замінюючи в них молочний жир на рослинний, варену ковбасу і сосиски, замінюючи м’ясо соєю, а також сири. Про це повідомив голова Правління “Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ” Валентин Безрукий у коментарі кореспонденту УНН.

“Вершкове масло і згущене молоко фальсифікують найчастіше”, – зазначив експерт.

За його словами, сьогодні на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити виробництво і зробити рентабельний продукт, оскільки молочний жир – досить дорогий компонент молочних продуктів, відповідно, більш високожирні продукти фальсифікуються частіше.

У той же час, звичайне молоко, як однокомпонентний продукт, не фальсифікують, не було зафіксовано випадків фальсифікату в йогуртах, мало фальсифікату серед представленої на ринку сметани, проте кефір часто не є таким через відсутність кефірних дріжджів. Під виглядом кефіру, як уточнив експерт, в Україні все частіше продають звичайний йогурт.

Серед ковбасних виробів експерт виділив варену ковбасу і сосиски, технологія виготовлення яких дозволяє масово замінювати м’ясо в продукті іншою, більш дешевою, сировиною, без шкоди смаковим якостям.

Крім того, за його словами, досить часто фальсифікуються тверді сири, включаючи ті, що продаються у великих супермаркетах.

“Є ряд виробників, які просто на цьому (на виробництві фальсифікату – ред.) спеціалізуються”, – уточнив Валентин Безрукий.

При цьому він додав, що більш дорогі сорти сиру фальсифікуються частіше, ніж дешевші – такі, як, наприклад, моцарелла.

При цьому експерт пояснив, що чим складніше продукт і чим більше у його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати. Наприклад, більш висококласне м’ясо замінити більш низькоклассним або взагалі – м’ясом іншої тварини. Крім того, більш доцільно для виробника фальсифікувати ті продукти, у яких компоненти дорожчі, проте які користуються щоденним попитом, – це, в основному, молочні продукти.

Джерело: УНН