Американці працюють над «кавою», смачнішою за Starbucks
Штучне м’ясо і рослинне молоко – реальність на полицях супермаркетів. Вже скоро до цих нестандартних продуктів додасться й ерзац-кава. Американський стартап Atomo обіцяє відтворити смак і ефект напою, що бадьорить, але без зерен. Адже в найближчі півстоліття багато видів кавових дерев будуть винищені.
Кава без гіркоти
Ідея створення кави без використання кавових зерен з’явилася у творців Atomo випадково. Співзасновник стартапу Енді Кляйтш визнав, що кілька місяців роздумував над ідеєю для бізнесу. Він розглядав різні варіанти, наприклад, планував розробляти роботів-пожежників. Але в підсумку взявся за проект зі створення молекулярної кави, ідею якої запропонував Джаррет Стопфорт – експерт з безпеки харчових продуктів.
Atomo поки не повідомляє, з яких інгредієнтів планує отримувати замінник. Головне завдання стартапу – відтворити смак, аромат і консистенцію напою, але при цьому позбавити його від гіркоти.
«Я люблю каву, але кожен день мені доводилося додавати в нього цукор і вершки, щоб замаскувати гіркий присмак», – розповідає Джаррет Стопфорт в інтерв’ю GeekWire.
Стартап не пояснює, які саме методи використовуються для пошуку кавової альтернативи. На сторінці проекту на сайті Kickstarter згадується «розламування» і «реверсивний інжиніринг» зерна.
Порятунок планети
Друга проблема, яку вирішить ерзац-напій, – це дефіцит кавових зерен. Поки що ринок рясніє арабікою і робустою з усього світу, але інші види знаходяться під загрозою.
“За прогнозами експертів, в найближчі 50 років 60% диких сортів кави зникне через кліматичні зміни, захворювання і стрімкий ріст населення”.
Замінити зерна планують рослинними інгредієнтами, видобуток яких не завдає шкоди навколишньому середовищу. За словами Кляйтша, основний елемент інноваційної кави – це продукт, який зазвичай потрапляє в категорію харчових відходів.
“Наприкінці Atomo отримає мелену суміш, яку можна заварювати будь-яким з доступних методів, в тому числі готувати в ріжковій або капсульній кавоварці, переливати через пуровер або пропускати через аеропресс”.
Компанія обіцяє використовувати традиційне географічне маркування і випускати колумбійську, кенійську та ефіопську суміші. Оскільки зерна Atomo не використовує, назва буде вказувати не на походження, а на смакові особливості. Також планується суміш без кофеїну.
Працювати над проектом будуть біохіміки та інженери, в тому числі співробітники лабораторії американської компанії Mattson, яка випускає рослинне молоко, прохолоджуючі кавові напої та «збагачений електролітами чай».
Стартап вже протестував одну з версій свого продукту в Сіетлі. Студентам Вашингтонського університету запропонували порівняти молекулярну каву з напоєм від Starbucks – легендарної мережі кав’ярень родом з Сіетла. В Atomo стверджують, що обійшли гіганта з рахунком 21: 9.
“Виробники молекулярної кави вже залучили більше 9 000 доларів з 10 000, заявлених на Kickstarter. Збір коштів завершиться в березні, після чого компанія розпочне розробку продукту”.
Відтворювати смак молекулярного патерну планує і американська компанія Endless West. Однак вона працює не з кавою, а над імітацією віскі. Інший стартап – Replica Wine – відтворює смак дорогого вина, використовуючи дешеву і доступну сировину. Імітацію створюють за допомогою комбінації складних ефірів, кислот, білків і поліфенолів.
Джерело: hightech.plus