Де і чи можна взагалі бігати під час карантину?

Ці питання хвилюють багатьох бігунів, особливо після запровадження Постановою уряду обмежень, зокрема, щодо перебування людей у громадських місцях, рекреаційних зонах, на спортивних майданчиках.

Недотримання заборон може призвести до застосування значних штрафів, а відтак, бігунам варто знати, де можна, а де не можна тренуватися у період дії обмежень. Нечітке розуміння суті заборон підігрівається також новинами про затримання бігунів в Іспанії під час пробіжок на вулицях – щоб уникнути паніки і спокійно бігати, варто розуміти свої права і обмеження, які будуть діяти до 24 квітня 2020 року.

1. Чи можна бігати на вулицях?

Так. На вулицях бігати можна, проте з 6 квітня 2020 року постанова забороняє переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, тому бігати по троє і більше людей вулицями не варто.

2. Чи можна бігати в парках та інших рекреаційних зонах?

Заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон. Є великий ризик того, що пробіжка буде ототожнена з відвідуванням, тому не рекомендуємо бігати в цих локаціях. Проте зазначені місця можна відвідувати під час вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності.

Відповідно до закону домашні тварини – це не лише собаки: «домашні тварини – собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі».

Варто звернути увагу, що дана заборона діє з 4 квітня 2020, а не з 6 квітня 2020.

3. Чи можна бігати в лісі?

Так, бігати в лісі можна, оскільки він не є лісопарковою зоною, відвідування якої заборонено постановою.

До лісопаркової частини лісів зелених зон відносяться лісові ділянки з естетично цінними ландшафтами, призначені для масового відпочинку населення.

Ліс – тип природних комплексів (екосистема), у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав’яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов’язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Отже, бігати по лісі можна у тих зонах, де немає естетично цінних ландшафтів, призначених для масового відпочинку населення.

Перед пробіжкою радимо перевірити статус місця, у якому ви зібралися бігати, зокрема, в реєстрі зелених зон.

4. Чи можна бігати на стадіонах?

Вже з 4 квітня 2020 року Постанова забороняє відвідування спортивних та дитячих майданчиків. Тому спринти і іншу трекову роботу готуйтеся робити поза стадіонами.

5. Чи потрібні маски під час пробіжки?

Постанова забороняє з 6 квітня 2020 року перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно. Громадське місце відповідно до законодавства це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Іншого законодавчого визначення громадського місця, окрім вищезгаданого, яке передбачене законом у сфері зменшення вживання тютюнових виробів, немає, тому часто його трактують більш широко. Таке розширення трактування суперечить закону і є перевищенням повноважень з боку державних органів. Вулиця громадським місцем не є, проте зупинка громадського транспорту на цій вулиці може вважатися громадським місцем, тому радимо оббігати зупинки швидше і звернути увагу на ризик застосування штрафів у разі бігу та просто прогулянок без маски по вулицях.

6. Чи завжди потрібно виходити на пробіжку з документами?

Постанова забороняє перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус. Тому так, потрібно. Посвідчення водія, яке знаходиться у застосунку “Дія”, також підходить.

7. Які штрафи можуть бути застосовані за пробіжку у заборонених місцях та недотримання інших вимог Постанови уряду?

Відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 000 до 34 000 тисяч гривень.

У разі складення протокол про адміністративне правопорушення буде направлений до районного суду, який і має розглянути справу. Враховуючи той факт, що обмеження, запроваджені урядом, у певній мірі суперечать конституційним правам людини, є високі шанси виграти справу в суді, враховуючи верховенство права, правові принципи і основоположні права людини.


Незважаючи на те, що заборони прописані не чітко і є суперечливими, а особа, яка їх начебто порушила, має високі шанси для успішного захисту в суді, не варто забувати про здоровий глузд і мету цих обмежень – захистити здоров’я людей. Звісно, Конституція України гарантує кожному право на свободу пересування. Проте варто також пам’ятати, що відповідно до статті 3 Основного Закону людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Тетяна Бережна, радниця, адвокатка, vkp.ua

Проте у Сумах рішенням виконкому заборонено взагалі з’являтися на вулиці без крайньої необхідності. Наскільки є крайньої необхідність бігати, буде вирішувати суд, якщо патрульні вас договнять і складуть адмінпротокол.

 

Джерело: http://sportclub.sumy.ua