Сумський лучник Олексій Гунбін – учасник Олімпіади-2020

Сумчанин Олексій Гунбін – єдиний лучник, який представлятиме Україну в особистій стрільбі з лука на Олімпіаді у Токіо. 10 років тому на перших змаганнях у своїй кар’єрі він показав норматив кандидата у майстри спорту. Завтра 23 липня він виступатиме на олімпіаді, передає Суспільне.

Мама спортсмена Світлана Гунбіна розповідає, що Олексій займався різними видами спорту з раннього дитинства. У 6 років танцював акробатичний рок-н-рол, потім було і дзюдо, і волейбол, і баскетбол.

“Одного разу ми були на морі, потрапили до Генуезької фортеці. І там була така розвага, як стрільба із дерев’яного лука. Він спробував, у нього нічого не вийшло. Йому це було дуже цікаво, він постійно просив тата: “Тату, купи мені знову можливість постріляти”. Так його це захопило, зацікавило, що коли він вступив до СумДУ і побачив оголошення, що є така можливість займатися стрільбою із лука, одразу пішов і записався”, – розповідає Світлана.

Тренер Школи вищої спортивної майстерності Євгеній Гаркуша каже, що по Олексію одразу було видно, що він буде займатися.

“Побачив оголошення, прийшов, спробував. Було помітно одразу, що він буде стріляти, бо мозок на місці, руки правильні.Підійшов із розумом до цього. Це був листопад, “Кубок Буковини” у Чернівцях. Там одразу на перших змаганнях він виповнив норматив кандидата в майстри спорту. Це було 10 років тому”, – розповідає тренер.

За спогадами мами Олексія, у спорті він постійно проявляв наполегливість. Іноді навіть надмірно.

“Він ходив по два рази на день обов’язково, і навіть у вихідні дні. Якось у нього була висока температура, я не хотіла його пускати у Львів на змагання, але він так просив мене. Каже: “Мамо, я вилікуюсь, поки буду їхати у потязі, але я дуже хочу потрапити на ці змагання”. Довелося відпустити, бо я така мама, яка ніколи не обрізає крила своїй дитині”, – говорить жінка.

Олексій Гунбін три роки поспіль був першим номером українського рейтингу та першим номером збірної. Зі слів тренера, був найстабільнішим стрільцем України, тому нічого дивного в тому, що цьогоріч він виступає на Олімпійських іграх, немає.

До цього Олексій вже мав чимало перемог, зокрема був срібним призером кубків світу, кубків Європи, на Чемпіонаті світу в команді посів третє місце.

Дружина Олексія – Анна, пригадує, що зі спортсменом познайомилась в СумДУ, коли проходила практику у Євгена Володимировича – тренера Олексія.

“Зараз, коли є можливість, він тренується із тренером на вулиці, вже в тирі безпосередньо. Тоді ж у нас стояв щит в коридорі, всі двері були зачинені, і без дозволу в коридор виходити не можна було”, – пригадує Анна.

За словами дружини, найбільша проблема спільного життя з професійним спортсменом – це те, що постійно збори та змагання. А в іншому відмінностей від інших професій немає. Зараз, каже, хвилюється за результати чоловіка, бо на підготовку виклали багато сил та нервів.

“Спілкуємося поки відеозв’язком кожного дня. Показує фото, відео, показує, у які кімнати їх заселили, де він буває, цікаво дивитися”, – розповідає Анна.

Як тренер, так і мама з дружиною впевнені у підготовці Олексія.

“Я йому скажу: “Ти вмієш стріляти, довірся рукам, і не роби дурниць”, – каже тренер.


“Я скажу, що я його люблю, що я в нього вірю і що я бажаю йому успіхів”, – говорить мама.


“Що він молодець, що в нього обов’язково все вийде, що я в нього вірю завжди”, – підтримує дружина.