Вчені оцінили вплив соцмереж на дитячу психіку

Спроби батьків забороняти дітям соцмережі безглузді, впевнені вчені з Оксфорду. Час, проведений онлайн, майже не впливає на задоволення життям. Коріння проблем слід шукати за межами Мережі.

Згідно з поширеною думкою, соціальні мережі шкодять здоровому психічному розвитку дітей і підлітків. Однак нове дослідження фахівців з Оксфорду спростовує цю ідею. Вчені не виявили значного зв’язку між задоволенням життям і часом, проведеним за спілкуванням онлайн.

В ході дослідження, про яке розповідає Guardian, проаналізовано дані 12 500 юних британців віком від 10 до 15 років. Збір даних тривав сім років – з 2009 по 2016.

“Проаналізувавши результати опитувань, автори дійшли висновку, що час, витрачений на спілкування в соціальних мережах, пояснює лише 0,25% відмінностей в ступені задоволення життям протягом року”.

Таким чином, соцмережі самі по собі мають незначний вплив на те, наскільки щасливими почуваються діти і підлітки. З іншого боку, відмінності в задоволенні життям майже не змінювали інтенсивність використання соцмереж.

Окремо проаналізувавши результати для хлопчиків і дівчаток, дослідники виявили, що у останніх соцмережі частіше призводять до зниження задоволення життям, навчанням, друзями і сім’єю – але не власною зовнішністю. Проте, і для дівчаток мова йде про крихітний відсоток.

Автори визнають, що у їх аналізу є обмеження. Наприклад, дослідникам довелося прийняти на віру слова дітей про кількість часу, проведеного в соціальних мережах. Проте, поки робота залишається найточнішою і переконливою оцінкою впливу онлайн-спілкування на здоров’я підлітків.

Дослідники відзначають, що батькам не слід надмірно турбуватися про те, скільки часу їхні діти проводять в Facebook або Twitter. Якщо ж у дитини виникають психічні складності, то, швидше за все, причину слід шукати за межами Інтернету.

Джерело: hightech.plus