На Сумщині три людини отруїлися грибами

Цього року в Сумській області вже зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами. Ймовірно причиною отруєння була бліда поганка, яка замаскувалась під зелені сироїжки. Постраждалий один чоловік із смт Свеси та дві людини з Ямполя Шосткинського району. Тільки своєчасне звернення за медичною допомогою врятувало життя постраждалим.

Слід пам’ятати:
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.
  • Якщо гриб вам невідомий – не беріть його.
  •  Не беріть червиві, трухляві гриби.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. В цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Не збирайте гриби біля автострад, вздовж залізничних колій, поблизу промислових підприємств, хімічних комбінатів.
  •  Після збирання грибів проведіть їх ретельне сортування, відкинувши гриби без ніжок, старі, або гриби, які викликають сумнів.
  •  Гриби ретельно вимити, в декількох водах.
  •  Умовно – їстівні гриби відварити впродовж 15 хвилин, з моменту закипання, злити воду і тільки потім готувати з грибів страву.
  •  Необхідно пам’ятати, що такі „ народні прикмети” , як цибулина в присутності отруйного гриба в каструлі синіє, а срібний предмет в присутності отруйного гриба в каструлі чорніє, є повною нісенітницею і не відповідає дійсності.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Готові грибні страви вважаються особливо швидкопсувними, тому зберігати їх довго навіть в холодильнику не можна.

Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб