На Сумщині три людини отруїлися грибами

Цього року в Сумській області вже зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами. Ймовірно причиною отруєння була бліда поганка, яка замаскувалась під зелені сироїжки. Постраждалий один чоловік із смт Свеси та дві людини з Ямполя Шосткинського району. Тільки своєчасне звернення за медичною допомогою врятувало життя постраждалим.
Слід пам’ятати:
- Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.
- Якщо гриб вам невідомий – не беріть його.
- Не беріть червиві, трухляві гриби.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. В цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Не збирайте гриби біля автострад, вздовж залізничних колій, поблизу промислових підприємств, хімічних комбінатів.
- Після збирання грибів проведіть їх ретельне сортування, відкинувши гриби без ніжок, старі, або гриби, які викликають сумнів.
- Гриби ретельно вимити, в декількох водах.
- Умовно – їстівні гриби відварити впродовж 15 хвилин, з моменту закипання, злити воду і тільки потім готувати з грибів страву.
- Необхідно пам’ятати, що такі „ народні прикмети” , як цибулина в присутності отруйного гриба в каструлі синіє, а срібний предмет в присутності отруйного гриба в каструлі чорніє, є повною нісенітницею і не відповідає дійсності.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Готові грибні страви вважаються особливо швидкопсувними, тому зберігати їх довго навіть в холодильнику не можна.
Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб