Рада проголосувала в першому читанні законопроєкт про надання дозволу засудженим служити в ЗСУ

Мова йде про нетяжкі злочини та тих, хто не є корупціонером або засуджений за зраду Україні.

Більшість депутатів – 281  – проголосували в парламенті за законопроєкт, що надає можливість служити у лавах Збройних сил України тим, хто не скоїв особливо тяжких злочинів, зокрема проти держави, пише zn.ua.

Відповідний проєкт має номер 11079-1. За ним можна мобілізуватися тим, хто засуджений до позбавлення та обмеження волі.

З переліку тих, хто може намагатись змінити тюремну камеру на службу виключать злочинців, що засуджені за злочини проти національної безпеки. Також не зможуть скористатись такою новацією засуджені за вбивство, згвалтування, педофілію, дорожньо-транспортні пригоди з летальними випадками під впливом наркотичного, алкогольного сп’яніння. Також зі списку можуть виключити топ-корупціонерів та інші небезпечні категорії.

Ініціатори законопроєкту наголошують, що повномасштабна війна йде на виснаження, тому за рахунок добровільної мобілізації ув‘язнених можливе часткове вирішення проблеми нестачі людей на фронті. Своєю чергою, збільшення особового складу дозволить забезпечити частині військовослужбовців, які цього потребують, ротацію.

“Суспільство повинно розуміти, що не всі, хто перебуває за гратами, є кримінально-асоціальними елементами. Багато серед в’язнів тих, хто опинився у місцях позбавлення волі через ДТП або фінансові злочини, багато патріотів, які написали сотні листів з проханням дозволити захищати батьківщину, є люди, які мають бойовий досвід тощо”, – зауважує співавторка законопроєкту Олена Шуляк.