Українцям встановили обмеження відпусток під час війни

Час від часу кожна людина потребує відпочинку. Проте цьогоріч українцям встановили обмеження відпусток під час війни. Експерти розповіли про нововведення у вітчизняному законодавстві.

Таку новину повідомили у Державній службі України з питань праці.

Як зазначають фахівці, деякі норми Кодексу законів про працю та закону “Про відпустки” у 2024 році не діятимуть. Зокрема роботодавці матимуть законну можливість відмовляти підлеглим у наданні відпусток. Щоправда таке право у керівників підприємств буде лише у випадку, якщо працівники залучені:

  • до виконання робіт на підприємствах критичної інфраструктури;
  • до виконання робіт з виробництва товарів оборонного призначення;
  • до виконання мобілізаційного завдання.

Водночас існують і деякі винятки для працівників, які належать до зазначених категорій. До прикладу, роботодавець не може відмовити у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці для догляду за дитиною, яка не досягла трирічного віку, а також у відпустці у зв’язку з усиновленням дитини.

Щодо решти українців, які не залучені ані до роботи на критично важливих підприємствах, ані в оборонній галузі або мобілізаційному процесі, то для них щорічна відпустка за графіком не може бути скасована на власний розсуд роботодавця. Проте слід зауважити, що графік відпусток має узгоджуватися підлеглими з керівником підприємства або установи. Отож працівник зобов’язаний повідомити роботодавця про своє бажання відпочити принаймні за два тижні до бажаної дати початку відпустки.

Також робітники мають повідомляти керівництво про бажання змінити дату відпустки у графіку. Але в таких випадках роботодавці можуть і не врахувати бажання підлеглого.

Варто й мати на увазі, що відповідно до стаття 12 закону “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” термін щорічної відпустки працівників може бути обмежено до 24 календарних днів. Решта передбачених для відпочинку днів надається або без збереження заробітної плати, або ж їх повернуть вже після завершення дії воєнного стану.

one.ua