Як приготувати 70% спирт?

96-99% спирт вважається «чистим», тоді як 70% спирт є чистим етанолом, розведеним  за об’ємом 30% очищеної води. 

70% спирт вбиває шкідливі  мікроорганізми, денатуруючи їх білки та розчиняючи ліпіди. Добре відома його ефективна дія проти більшості бактерій, грибків і багатьох вірусів.

При цьому, 70%-й спирт набагато краще вбиває бактерії та віруси, ніж 90%-й.

Як не дивно, чим концентрація спирту вища за 70%, тим менш він ефективний у знищенні патогенів.

Використання більш концентрованих розчинів (наприклад, 99%) призведе до майже миттєвої коагуляції (звертання) білків клітинної мембрани або клітинної стінки, що буде запобігати подальшому проникненню спирту в клітину шкідливого мікроорганізму. Коли зовнішня мембрана чи оболонка коагулюється, вона захищає вірус або бактерію від проникнення дезінфікуючого засобу. Таким чином, концентрований розчин спирту створює захист для мікроба від його антисептичних властивостей, роблячи вірус або бактерію більш стійкими. Простіше кажучи, більш високі концентрації викликають лише зовнішні пошкодження, які свою чергу утворюють своєрідну стіну із коагульованих білків, що захищає шкідливий організм.

Крім того, 99% спирт дуже швидко випаровується, що не дозволяє йому проникати через клітинні стінки та вбивати бактерії. Саме тому концентрований чистий спирт не підходить для дезінфекції.

Для порівняння, 70% спирт навпаки може ефективно проникати через клітинну мембрану, таким чином атакуючи всю клітину, вражаючі її важливі внутрішні структури та вбиваючи бактерію.

Перевагами використання 70% розчину спирту є:

  • Коагуляція поверхневих білків відбувається повільніше, завдяки чому спирт проникає в клітину.
  • 70% спирт, будучи розчином чистого спирту, містить воду, що є важливим у процесі денатурації білків.
  • Через різницю концентрацій води та спирту по обидві сторони клітинної стінки 70% спирт швидко потрапляє в клітину де денатурує як ферментативні, так і структурні білки. Це підвищує силу його антимікробних властивостей.

Важливе нагадування:

Концентрація спирту та його ефективність у знищенні вірусів залежать також від виду від вірусу. Такі віруси, як грип або коронавірус, можуть бути ефективно розщеплені спиртовими розчинами концентрацією від 60 відсотків або вище. Однак деякі вірусні структури, такі як норовірус, не можуть бути знищені будь-якою концентрацією алкоголю. Це теж треба мати на увазі.

Опис процесу отримання 70% етанолу:

Треба взяти 96% етанол та дистильовану воду.

Якщо для очищення використовується водопровідна вода її треба спочатку відфільтрувати хоча бу побутовому фільтрі.

Формула, за якою проводять розведення виглядає таким чином:

Об’єм отриманого розбавленого спирту = концентрація чистого спирту / концентрація бажаного спирту х об’єм чистого спирту.

Тобто, коли нам треба розбавити 0,5 л 96% спирту до 70%, тоді, нам треба зробити такий розрахунок:

(96/70) x 0,5 = 0,68 л

Тепер ми можемо вирахувати, скільки води треба добавити до 0,5 літрів чистого спирту, щоб отримати 70% розчин:

0,68 – 0,5 = 0,18 л

Тобто, нам треба добавити у 0,5 л 96% спирту  0,18 л води.

Нагадуємо, що для контролю якості та точності розведення треба використовувати спиртометр.

Нагадуємо, що при розведенні, треба лити воду у спирт, а не навпаки!