Сири виробника із Сум відзначили на міжнародному конкурсі

Сири одного з сумських виробників здобули відзнаки на міжнародному конкурсі World Cheese Awards, що відбувся цьогоріч в Англії. На суд журі представили понад 4 тисячі сирів різних сортів з 42 країн світу.

Два сумських сири приїхали з цього конкурсу з “бронзовими” відзнаками, пише Суспільне.

Сировар Євген Колодочка говорить, що за освітою інженер-технолог машинобудування, а в сировари потрапив випадково – запросив знайомий. І так вже 5 років займається цією справою. Розповідає:

“Їздив на навчання в Італію, навіть, там багато чого побачили, починаємо тут впроваджувати ці знання на практиці. – А що цікавого ви дізналися в Італії? (кор.) – Зовсім інше світосприйняття сиру та натуральність всього. Якщо ми звикли, що всі сири у нас в якомусь латексі чи пакеті, то там більш натуральна корка, там більш яскраві смаки у сирів”.

Володимир Опришко, співвласник сироварні і автор рецептів сирів, які здобули “бронзу” в Англії, говорить, що в цьому році міжнародний конкурс сиру мав відбутися в Україні, але через війну, його проведення у нас перенесли на 2024 рік:

“Конкурс проходить кожного року, в цьому році було виставлено 4300 сирів, з них 3300 отримали відзнаки. Ми виставилися перший раз цього року, чому, — у нас є мрія, щоб сири Сумщини були представлені на європейському ринку і ми вибрали такі сири, як “Чорний Чеддер” і Ланкаширський сир “АльПачино”.

Конкурс на визнання кращих сирів відбувався у декілька етапів. Загалом, до журі входило пів тисячі фахівців та незалежних дегустаторів, каже Володимир Опришко.

“Кожен сир, який виробляють в Європі, має своє призначення, і ми також бачимо – цей сир добре плавиться, він дуже цікавий для якихось страв, де потрібно запекти, він дає цікавий і присмак, і смак, і текстуру”, — говорить Володимир Опришко, співвласник сироварні.

Його син Денис зазначає, що один із сирів, які принесли успіх їхньому виробництву, — Ланкаширський сир “АльПачино”, — в Києві можна купити тільки за інтернет-замовленням.

Серед українських виробників “Супер золото” отримав сир виробників з Івано-Франківська, “золото” — торгова марка з Київщини, “срібло” — два сири з Київщини та по одному з Одещини та Львівщини. “Бронза”, окрім сумчан, дісталася двом сирам з Львівщини, а також виробникам з Київської, Кіровоградської та Волинської областей.