“Виїжджати на аварії — то був великий ризик, але у людей має бути газ”, – газовики Сумщини про роботу в умовах повномасштабного вторгнення

Протяжність кордону з країною-агресором росією на Сумщині понад 560 км. Щодня ворог стріляє по цій території: ракетами, мінометами, артилерією. Але, незважаючи на небезпеку, в селах і містах прикордоння, на своїй рідній землі, залишаються жити люди. А якщо живуть люди, ми маємо зробити все, щоб забезпечити їм безперебійне газопостачання. Так про свою роботу говорять працівники Сумської філії «Газмережі». І це саме їм присвячений другий випуск проєкту «Два роки війни» на телеканалі СТС.

У перший же день російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року в сільській громаді неподалік Сум під час обстрілу уламком снаряду від ворожої САУ влучило в газопровід.

24 березня 2022 року під час ворожого артобстрілу був пошкоджений підвідний газопровід до с. Низи. в якому проживає 1300 абонентів, тоді наш працівник – водій, який мешкає у цьому населеному пункті, перекрив подачу газу, усунувши витік”, – розповідає старший майстер служби експлуатації мереж і пунктів редукування газу Сумської філії “Газмережі” Олександр Мараховський.

Водій Віталій Атманов працює у газовій службі 27 років, саме до нього й прийшли з проханням закрити вентиль на пошкодженій трубі. Як під обстрілами дістався місця аварії, оцінював пошкодження труби і рівень небезпеки та закривав витік газу, Віталій пам’ятає й досьогодні.

Чоловік розповідає, що, дочекавшись короткої перерви між обстрілами, перекрив засув і поїхав додому на велосипеді, а ворог розпочав новий обстріл — міни летіли на дорогу, в автоколону…

У селі вже в перший день вторгнення було повно техніки ворога, тож вільно ходити вулицями було небезпечно. Виїжджати на аварії — то був великий ризик, але робота є робота, і вона має бути виконана, переконаний Віталій.

Вдома чекала дружина і дуже боялась, але попри все — підтримувала. А ще – акцентує чоловік, — відчував величезну відповідальність, що кілька сусідніх сіл в морози залишаться без газу.

Зволікати з ремонтом газопроводу не можна, тому ремонтували пошкодження швидко, як могли, незважаючи на високі ризики будь-якої миті потрапити під ворожий обстріл.

Більше дивіться у другому випуску проєкту “2 роки війни” на телеканалі СТС.

Олена Мовчан,
телекомпанія СТС