Господарство на Сумщині одержує щодня 150-200 літрів козячого молока

Фермерське господарство Лисянського в селі Ворожба Сумського району утримує кіз: усього їх у господарстві майже сто разом з маточним, дійним поголів’ям та приплодом.

Про це повідомляє Агробізнес Сьогодні.

Завезли худобу минулорічної весни, надавши перевагу відомій зааненській породі. Їхнє молоко жирністю до 4 відсотків надзвичайно цінується на ринку, адже придатне для виготовлення різних видів продукції.

Тварин у господарстві годують вівсом, який самостійно вирощують, запашним сіном – навколишні луки багаті на різнотрав’я. Тобто, кормова база стабільна, раціони витримані за вмістом усіх поживних речовин. Щодня одержують до 150-200 літрів цілющого козячого молока. І хоч зі збутом певні проблеми, однак, як вважають фермери, вони тимчасові.

У господарстві взяли курс на організацію власного міні-переробного цеху, де планують виготовляти сири, у тому числі тверді, бринзу, йогурти та інші кисломолочні продукти. В тому, що вони знайдуть своїх покупців, сумніватися не випадає. Адже продукція на основі козячого молока по-доброму приречена на реалізацію, в тому числі для тих, хто страждають від багатьох захворювань і насамперед шлункових та кишкових.

Олександр Вертіль