На Сумщині діагностують туберкульоз за допомогою штучного інтелекту

Надсучасне обладнання вже встановлене в фтизіопульмонологічних центрах Сумської, Івано-Франківської та Львівської областей. Сумський фтизіопульмонологічний центр отримав обладнання в кінці 2023 року. У грудні четверо працівників центру пройшли навчання, організоване розробником ШІ — компанією Delft Imaging, для інтеграції та використання штучного інтелекту з рентгенобладнанням закладу.

Сенс роботи обладнання у тому, що штучний інтелект проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів. Тобто, обладнання у відсотковому відношенні визначає, яка вірогідність туберкульозу. Окрім рентгензнімка, штучний інтелект може, за умови внесення відповідних даних, зчитувати і лабораторні дослідження та вказані симптоми пацієнта, аби точно встановити вірогідність хвороби. Така технологія корисна та потрібна для скринінгових обстежень, адже може виявити найменші ділянки ураження, розповідають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

“З початку 2024 року штучний інтелект просканував близько 350 знімків. Вірогідний діагноз туберкульозу система ШІ визначила у 42 пацієнтів. З них 17 випадків підтверджено лікарями-фтизіатрами, у 8 пацієнтів триває лабораторна верифікація. Наразі ще проводиться тестування, розробники калібрують та налаштовують чутливість апарату, оскільки деякі зміни після перенесених запальних процесів в легенях штучний інтелект вважає активним туберкульозом”, – зазначив заступник директора Регіонального клінічного фтизіопульмонологічного медичного центру у Сумах Віталій Мостовий.