На Сумщині правоохоронці повідомили про підозру зоотехніку, який відповідатиме за масове поширення інфекційної хвороби птиці

Слідчі відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури здійснюють досудове розслідування стосовно зоотехніка підприємства за фактом порушення ветеринарних правил, що спричинило поширення епізоотії.

За даними слідства, працюючи у фізичної особи-підприємця, підозрюваний здійснював цілодобовий догляд за домашньою худобою, її поставкою, утриманням та продажем.

Знехтувавши своїми безпосередніми обов’язками, зоотехнік у грудні 2023 року продав людям в один із населених пунктів Сумського району курей без перевірки їх на наявність захворювань. Після цього в тій територіальній громаді розпочався масовий падіж птиці.

Лаборанти підтвердили, що саме придбані в підприємця кури були заражені інфекційною хворобою. Відтак на зазначеній території був введений карантин та визначена буферна зона радіусом 3 км, а також зона спостереження радіусом 10 км від епізоотичного осередку.

Наразі працівнику підприємства повідомлено про підозру за ст. 251 «Порушення ветеринарних правил» Кримінального кодексу України. За скоєне підозрюваному загрожує штраф від 1 тисячі до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк. Слідство триває.