На Сумщині створюють центри ментального здоров’я

Турбота про психічне здоров’я залишається вагомою складовою медичної допомоги пацієнтам. Для розширення доступу громадян до відповідних послуг у державі передбачено створення не менше 30 центрів ментального здоров’я до кінця поточного року

На Сумщині також триває створення таких центрів. Наразі проведено аналіз готовності до процесу 5 визначених кластерних лікарень у Сумах, Ромнах, Шостці, Охтирці та Конотопі.

Про це йшлося на апаратній нараді при начальнику обласної військової адміністрації Володимиру Артюху під час обговорення пріоритетних завдань у галузі медицини.

Очільник області доручив ретельно вивчити ситуацію, спільно з місцевою владою та керівниками лікарень врегулювати організаційні питання та визначитися із готовністю приміщень для функціонування таких закладів. Ще одна суттєва проблема – наявність фахівців у сфері психологічної підтримки.

«Маємо брак відповідних спеціалістів у медзакладах, а потреба прогнозовано буде лише зростати, тож слід вирішувати це питання комплексно разом із освітянами. Щоб у подальшому не мати дефіциту спеціалістів та організувати для жителів Сумщини якісну систему психосоціальної підтримки та допомоги, – наголосив він.

Наступний пріоритет – створення реабілітаційних відділень у медзакладах.

На Сумщині їх організація здійснюється на базі 2 надкластерних та 5 кластерних лікарень. Відповідні реабілітаційні пакети є також у клінічній лікарні Святого Пантелеймона та клінічній лікарні №5, які передбачалися як один кластерний заклад. Загальна кількість розгорнутих реабілітаційних ліжок становить 215.

За інформацією в.о начальника обласного управління охорони здоров’я Анатолія Котляра, минулоріч на реабілітаційних ліжках було проліковано 8246 осіб. Це майже 6700 цивільних людей та близько 1500 захисників. Амбулаторна реабілітаційна допомога надана 10 377 пацієнтам.