На Сумщині уряд передав Глухівський кар’єр кварцитів олігарха Дерипаски до Фонду держмайна

27 лютого 2014 року Уряд передав ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» Фонду держмайна. Раніше він належав російському олігарху Олегу Дерипасці.

Про це повідомляють дані Youcontrol, пише thepage.ua.

Вартість майна перевищує 5 млрд грн.

Що відомо про Глухівський кар’єр кварцитів Олега Дерипаски

Олег Дерипаска є власником російської корпорації «РУСАЛ», що володіє низкою підприємств, які займаються виробництвом глинозему та алюмінію. Остання поставляє алюміній російській оборонці.

12 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав указ № 694/2022, який вводить у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти російського олігарха Олега Дерипаски. Строк дії санкцій становить 10 років. Дерипаска також перебуває під санкціями США, Великої Британії, країн ЄС, Канади.

10 січня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій у вигляді стягнення активів у дохід держави щодо російського олігарха Олега Дерипаски, який наближений до президента рф володимира путіна.

17 лютого того ж року Офіс Генпрокурора повідомив про націоналізацію українського майна Дерипаски, що складалося з 350 об’єктів. До них увійшов «Глухівський кар’єр кварцитів».

«Місце цього олігарха у світі було визначено чітко: Україна, США та ЄС наклали на нього санкції. Сьогодні нарешті зроблено наступний крок — стягнення злочинних активів на користь держави, — заявив генпрокурор України Андрій Костін. — Він безпосередньо причетний до воєнних злочинів, які чинить рф: вбивств мирних громадян та руйнування українських міст, адже саме його холдинг серед тих, хто забезпечує сировиною ворожий оборонно-промисловий комплекс. З цієї сировини, в тому числі й українського походження, виготовляли зброю, з якої сьогодні вбивають українців».

Нагадаємо, що 26 лютого Вищий антикорупційний суд передав 29,54% акцій Запорізького виробничо-алюмінієвого комбінату. Раніше ці акції належали російському олігарху Олегу Дерипасці.