Вони першими приїжджають на місце трагедії і рятують життя: як працюють рятувальники Сумщини

Ворожий обстріл, приліт ракети, руйнування, пожежа, є загиблі, є люди під завалами. Перші, хто максимально швидко прибуває на місце трагічних подій, – це рятувальники ДСНС. Від початку повномасштабної російської агресії ми з вдячністю називаємо їх героями нашого часу. Про відважних рятувальників – новий випуск програми «Два роки війни» на телеканалі СТС.

Перші тижні повномасштабної війни. Суми. Початок березня. російський літак скинув авіабомбу на вулиці Роменській. Тоді рятувальники вперше зіткнулись із масштабними руйнуваннями та великою кількістю загиблих.

«Найстрашніше – це те, що, розбираючи завали, ми знаходили тіла, 15 людей загиблих, троє дітей. Це страшні цифри… Ми не могли їх врятувати. Діток ми виносили на руках. Дуже було тяжко», – ділиться спогадами Сергій Галат, заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Сумській області.

Самі рятувальники говорять: їх головні інструменти – руки й лопати. Адже розбирають завали вручну, особливо, якщо є інформація, що під руїнами люди.

«Є ще розуміння власної безпеки. Всі повинні знати – де ти знаходишся, куди ти поліз. Бо якщо завалить рятувальника, то він уже не врятує життя іншої особи», – розповідає рятувальник Денис Ковальов.

Аварійно-рятувальна і пожежно-рятувальна служби ДСНС України в Сумській області мають великий парк спеціальної автотехніки.

Від бездоганного технічного стану цих потужних машин залежить швидкість доїзду на об’єкт, успішне проведення самої рятувальної операції, – збережені життя людей, які опинились у небезпеці і чекають на допомогу рятувальників ДСНС.

Ніхто не може передбачити, як саме завершиться чергова повітряна тривога. Тому в аварійно-рятувальній службі ДСНС підрозділи кожної чергової зміни готові негайно зреагувати на сигнал про терміновий виїзд. Як у військових існує поняття «бойової злагодженості», так і рятувальники мають свою відпрацьовану взаємодію під час ліквідації будь-якої надзвичайної ситуації. Ключове – діяти відповідно до службових інструкцій та розпоряджень керівника пожежно-рятувального підрозділу.

Більше дивіться у другому випуску проєкту “2 роки війни” на телеканалі СТС

Олена Мовчан,
телекомпанія СТС