Тростянеччина прихистила понад 2000 вимушених переселенців

Тростянецька громада однією з перших після визволення почала приймати на своїй території біженців. Для їх прихистку використовували комунальні готелі і гуртожиток, згодом облаштували п`ять центрів для компактного проживання ВПО.

Ще один такий центр на 70 місць добудовується в урочищі Нескучне. Переселенці також періодично отримують гуманітарну допомогу – продукти харчування, одяг, предмети гігієни, медичні засоби тощо.

“На початок другої половини 2022 року у Тростянець прибуло біля 600 біженців, через місяць їх було вже понад 800, ще через місяць – понад тисяча. На сьогодні мешканців Тростянецької громади, які офіційно мають статус ВПО – 1870. З них наших тростянецьких більше трьохсот – це родини, які внаслідок ворожих обстрілів в період окупації залишилися без домівок”, – розповіла начальниця відділу соціального захисту населення Тростянецької міської ради Світлана Соболь.

Допомагає і місцеве населення. За програмою «Прихисток» у себе в будинках і квартирах сімдесят тростянчан приютили біля півтори сотні біженців. У перших хвилях шукачів притулку у Тростянці були  переселенці з віддалених місць – Донецької, Харківської, а також частково з Сумської. Останнім часом зріс наплив вимушених переселенців з прикордоння Сумщини, насамперед Великописарівської громади, яку росіяни обстрілюють чи не щодня.

На сьогодні в Тростянецькій громаді перебуває близько 1,9 тисячі  вимушених переселенців. З них понад 440 – діти, 420 – пенсіонери, 81 – особи з інвалідністю. З усіх зареєстрованих переселенців біля півтори тисячі – це родини. Більшість проживає в місті, в сільській місцевості – біля 650 переселенців.