Бруд, відсутність води, павутиння: у Сумах кіоск з шаурмою закрили через антисанітарію

Під час проведення моніторингової перевірки дотримання карантинних заходів в одному з кіосків з виготовлення шаурми та інших страв східної кухні у місті Суми спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області виявили порушення гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації харчових продуктів.

На підставі обґрунтованої підозри, викладеної у службовій записці, інспектори здійснили позаплановий захід у сфері безпечності харчових продуктів.

Перевірка засвідчила, що у закладі панує повна антисанітарія. У кіоску відсутнє водопостачання та каналізація, він не обладнаний засобами для підтримання належної особистої гігієни: рукомийник не працює, немає миючих засобів для рук. Цей факт свідчить про неможливість належного миття овочів, робочого інвентарю, поверхонь, де відбувається приготування страв.

Поверхні, інвентар та обладнання брудні, вкриті шаром застарілого жиру, павутинням, залишками харчових продуктів. Полиці під столами захаращені брудними паперовими серветками, ганчірками, сторонніми речами, які не використовуються для приготування харчових продуктів, поруч з цими речами зберігаються харчові продукти, які є інгредієнтами готових страв.

Площа приміщення не дозволяє проводити ефективне миття та дезінфекцію поверхонь, стін, підлоги, обладнання, що не забезпечує виключення перехресного забруднення харчових продуктів на стадіях зберігання, приготування, переміщення.

Відсутні умови для перевдягання робочого персоналу, взагалі відсутній санітарний одяг. Також не здійснюється контроль за температурними умовами зберігання харчової сировини (м’ясо, соуси, овочі), що створює загрозу їх мікробіологічного забруднення.

Персонал, який виготовляє харчові продукти і безпосередньо контактує з ними, не проходить періодичного санітарного огляду.

Зважаючи на ряд численних порушень, виявлених під час перевірки, Головне управління видало рішення про призупинення виробництва та обігу харчових продуктів у цьому кіоску строком на 10 робочих днів для наведення належного порядку, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Поділитися в соцмережах: