Фрітата, різото, омлет-скрембл, мінімум цукру та солі: чим годують учнів у школах?
Ми є те, що ми їмо. І від якості, свіжості та збалансованості нашого щоденного меню залежить здоров’я через рік, два чи навіть десятиліття. Саме тому проблема зміни підходу до шкільного харчування в Україні назрівала довго. І ось нарешті з 1 січня 2022 року набрали чинності нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти.
У соціальних мераж тема шкільного харчування обговорюється досить активно. Найбільше батьків турбує скасування в меню перших гарячих страв.
“Шкільне харчування стало більш різноманітним та збалансованим. Значно скоротилася кількість цукру та солі у стравах. Смажені страви в їдальні подаються лише 1 раз на тиждень. Страви з курки– 2 рази на тиждень. Значно більше стало овочів та фруктів у щоденному меню. Також робиться акцент на гарнірах з круп та зерен – кус-кус, гречка, рис, квасоля відтепер частіше зустрічаються на столі в їдальні.Нашим школярам подобається омлет-скрембл за рецептом Євгена Клопотенка, куряча відбивна, різотто із зеленим горошком, сирна запіканка з бананом, котлета по-міланськи. Хліб даємо лише цільнозерновий, чай з мелісою, чебрецем, узвар із сухофруктів. У понеділок в меню буде стейк курячий, гречка з томатною пастою, суп картопляний з бобовими, огірок солоний, сир та яблука свіжі. У вівторок школярі їстимуть салат зі свіжих овочів, рибні котлети, макарони, какао та банани. Тож можу запевнити батьків, що перші страви також нікуди не зникли зі шкільного меню, а учні виходять зі шкільної їдальні ситими та готовими до плідного навчання”.
І на сніданок, і на обід пропонують готувати злакові каші та макарони з вищим вмістом харчових волокон. Їх замінюватимуть лише два-три рази на тиждень страви з бобових та один-два рази — з картоплі. Також рекомендують віддавати перевагу кашам з вищим вмістом харчових волокон: скажімо, гречаній крупі замість рисової.
Рибу мають давати двічі на тиждень. Учні початкової школи матимуть порції по 60 г, старшокласники — вдвічі більші (120 г), а учні 5–9-х класів — 90 г. Ідеться навіть про включення до меню корисної морської риби, але це не норма, а лише рекомендація.