На Сумщині завершили збір цикорію

У селі Залізняк, що на Сумщині, зібрали 25 кг цикорію. Продукція в подальшому використовуватиметься для проведення у сільській бібліотеці-філії екскурсій та майстеркласів з обробки і приготування цикорію.

Про це AgroPortal.ua повідомила методистка відділу освіти, культури, молоді та спорту Верхньосироватської сільської ради Ірина Варламова.

«За домовленістю кожна родина, яка брала участь у вирощуванні рослини, повинна була здати до 4 кг кореню цикорію», — зазначає Ірина Варламова.

Насіння цикорію для посадки громада села закупила в рамках грантових коштів Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2019».

«У грудні цього року ми плануємо провести професійний навчальний семінар у співпраці з Сумською ТПП з приводу нішевих культур регіону, зокрема і цикорію, та з приводу створення сільгоспкооперативів, — розповідає методистка. — Наступного року жителі Залізняка будуть сіяти цикорій знову, оскільки вони бачать, що мають можливість долучитися особисто до промоції села та розвитку туризму».

Цього року після дегустації напою на святкуванні дня Верхньосироватської громади до популяризації цикорної справи виявили бажання долучитися ще 10 населених пунктів і місцевий фермер, який пообіцяв допомогу у сертифікації продукції.

«Все більше людей виявляють бажання займатися цим постійно, тому і вирішили підучити мешканців азам, як далі діяти, як мати з цього дохід», — додає Ірина Варламова.

Цикорний напій села Залізняк потрапив цього року до гастрономічної спадщини Сумщини.

Поділитися в соцмережах: