У ході перевірки виробництва сирів фахівці області знайшли домішки невідомого походження

Головне управління ветеринарної медицини в Сумській області фіксує збільшення фактів порушення норм торгівлі, реалізації продукції, що виготовлена без дотримання ветеринарно-санітарних норм та вимог чинного законодавства.

«Ми спостерігаємо відкриття магазинів, торгівлю з землі, з автомобілів продукцією, яку реалізатори ідентифікують як продукцію домашнього виготовлення або власного виробництва, безпосередньо від товаровиробника, – повідомив начальник Головного управління ветеринарної медицини в Сумській області Михайло Лузан. – Насправді подібних звернень до відповідних органів про отримання дозволу або державної реєстрації не надходить. Тому споживачам необхідно звертати більше уваги на наявність документів, що підтверджують походження продукції та її безпечність».

За словами Михайла Лузана, часто, щоб здешевити свою продукцію, продовжити термін її реалізації, недобросовісні виробники і продавці використовують стимулюючі засоби, всілякі домішки, незареєстровані препарати. Так, наприклад, у ході перевірки виробництва сирів «Косичка», «Сулугуні» було виявлено, що для сквашування продукції використовувалися препарати невідомого походження. Крім того, виробництво товару здійснювалося в антисанітарних умовах – у звичайній ванні, а молоко для вироблення сиру було навіть таке, що з тих чи інших причин не приймали на молокопереробні підприємства».

Аналогічну ситуацію, говорить фахівець, спостерігали й під час реалізації м’ясних товарів. М’ясо тварин, закуплених у господарствах та забитих на приватних подвір’ях, видавали за продукцію, вирощену в особистих підсобних господарствах. При цьому транспортування і реалізація здійснювалася з порушенням температурних режимів, в антисанітарних умовах.

Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Також є питання щодо стану здоров’я не лише реалізаторів, а й усіх осіб, задіяних у процесах виробництва і транспортування продуктів харчування. Обов’язковою вимогою є наявність санітарної книжки із записами про  огляди у лікарів за певний період.