Сумський студент закінчив рік як основний гравець “Манчестер Сіті”

Українського футболіста витіснили на старті сезону з основи, але він повернув собі місце в складі.

2021 рік мав свої злети та падіння для українця Олександра Зінченка. Український футболіст з самого початку року завоював місце в основному складі “Манчестер Сіті”, взяв участь у фіналі Ліги чемпіонів, а після цього ще й відіграв важливу роль у виступі збірної України на Євро-2020.

Зі стартом нового сезону 2021/22 позиції Зінченка у “Ман Сіті” зазнали суттєвих змін. Головний тренер чемпіонів Англії Пеп Гвардіола двічі випускав Зінченка на заміну у чемпіонаті, але після цього тривалий час українець майже не мав ігрової практики – три матчі у Лізі чемпіонів та ще один – у Кубку ліги за увесь осінній відрізок.

Проте з початком зими Зінченко знову почав більше грати. І може знову закріпитися у статусі футболіста основної команди “Ман Сіті”.

У грудні Зінченко зіграв зі старту у шести із семи поєдинків “Манчестер Сіті”. Зокрема, дебютував у новому сезоні в основному складі “Ман Сіті” в АПЛ. Якщо українець вийде у старті на гру проти “Брентфорда”, то проведе сьомий поєдинок за “Містян” у грудні і шостий поспіль загалом.

Важливо й те, що позиція Зінченка на полі залишилася незмінною. Наприкінці листопада Пеп Гвардіола виставив українця у центр півзахисту (рідна позиція для Олександра).

“Пройшло вже багато часу з того моменту, коли він тут грав. Я б навіть сказав, він майже не грав ніколи на цій позиції. Йому було непросто знаходити вільні зони. У перші хвилини він відчував себе некомфортно, але після цього заграв значно краще”, – казав після матчу Гвардіола.

Але цей “експеримент” став разовим. У наступних матчах Зінченко з’являвся на звичній позиції у “Ман Сіті” – лівий фланг захисту.

Чому Зінченко почав більше грати за “Ман Сіті”?

Однозначного пояснення поверненню Зінченка немає. Головний тренер “Ман Сіті” Пеп Гвардіола часто використовує ротацію, коли команда грає у кількох турнірах, а тому шанс отримують майже усі футболісти основної обойми.

Разом із тим, Зінченко почав частіше виходити у складі “Манчестер Сіті”, коли питання виходу в плей-оф Ліги чемпіонів було вже вирішене (у груповому раунді українець взяв участь у чотирьох матчах, тричі виходячи зі старту). Тож, після закінчення групової стадії Зінченко мав би з’являтися не так часто: матч проти “Брентфорда” стане другим, коли “Ман Сіті” гратиме посеред тижня.

Однак усе ж є одразу кілька пояснень, чому Зінченко знову отримав свій шанс.

Позиція лівого захисника залишається найбільш вразливою у “Ман Сіті”

Починаючи з сезону 2017/18 – першого повноцінного для Зінченка у “Манчестер Сіті”, склад захисників команди зазнав суттєвих змін. Фактично, крім українця у розпорядженні Пепа Гвардіоли залишилося з того часу лише два гравці: Кайл Вокер та Джон Стоунз. Упродовж наступних чотирьох років “Ман Сіті” майже повністю оновив склад захисників.

Проте лівий фланг захисту залишається найбільш проблематичною позицією. Профільним лівим захисником “Ман Сіті” є Бенжамен Менді, але француза відрахували з команди через звинувачення у зґвалтуванні.

Гвардіола все ж знайшов вирішення проблеми з позицією лівого захисника, пересунувши португальця Жоау Канселу з рідного для нього правого флангу оборони на лівий, залишивши справа англійця Вокера. І має вдосталь інших альтернатив: крім Канселу, ситуативно зіграти зліва можуть іспанець Аймерік Лапорт, нідерландець Нейтан Аке.

Однак у грудні шанс отримав саме Зінченко.

Зінченко майже завжди набирає форму по ходу сезону

Проблема з лівим захисником є для “Ман Сіті” хронічною, і попри активну роботу на трансферному ринку – невирішеною. І це використовує Зінченко, який по ходу сезону набирає форму для того, щоб отримувати шанс на потрапляння до основного складу.

Якщо говорити лише про чемпіонат Англії, то Зінченко майже кожного сезону починав грати в основі “Ман Сіті” з початком зимового періоду. Єдиний виняток – сезон 2019/20, коли українець розпочинав як гравець стартового складу команди.

  • 2017/18: 6 матчів (усі – друга частина сезону);
  • 2018/19: 14 матчів (13 – з грудня);
  • 2019/20: 13 матчів (7 – з грудня);
  • 2020/21: 15 матчів (усі – друга частина сезону);
  • 2021/22: 5 матчів (усі – з грудня)

Найімовірніше, Зінченко розпочав би у “Ман Сіті” як основний і у сезоні 2021/22. Але участь на Євро-2020 потребувала періоду відновлення і часу на те, щоб знову набрати форму.

Водночас, Гвардіола незадоволений грою у захисті Зінченка, інакше йому було б простіше втриматися в основному складі “Ман Сіті”. Про це тренер ледь не прямим текстом сказав після гри з “Лестером”, у якій команда, ведучи 4:0, дозволила супернику скоротити відстань у рахунку до 4:3.

“Усе залежить від володіння м’ячем. У нас не дуже хороші захисники. Індивідуально Бернарду Сілва, Гюндоган, Де Брейне, Стерлінг, Марез і навіть Канселу з Зінченком не є топовими захисниками. Але у нас м’яч, і це єдина причина стабільності команди. Важливо лише те, що ти робиш з м’ячем”.

Зінченко витіснив з основи не Канселу, а Вокера

Не менш важливо є й те, що з основного складу “Ман Сіті” Олександр Зінченко витіснив не головного конкурента по лівому флангу захисту Жоау Канселу, а правого захисника Кайла Вокера. Тобто, Гвардіола просто повернув Канселу на рідний правий фланг оборони, а зліва з’явився Зінченко.

Однозначної причини такого рішення Гвардіоли щодо Вокера немає. Але каталізатором змін могло стати вилучення англійського захисника в останньому матчі Ліги чемпіонів проти “Лейпцига” (тоді на флангах у “Ман Сіті” грали Вокер та Зінченко): Вокер навмисно ударив ззаду по ногах гравця суперника і отримав пряме вилучення.

Востаннє Вокер виходив на поле за “Ман Сіті” 4 грудня проти “Вотфорда” в АПЛ – саме цього матчу не вистачало Зінченку для того, щоб провести увесь грудень в основному складі команди. Після цього ж англієць залишився у запасі на гру з “Вулвергемптоном”, а згодом Гвардіола повідомив, що Вокер не перебуває у достатній ігровій формі для того, щоб виходити на поле.

Найближчим часом Вокер все ж може повернутися на поле: офіційною версією пропуску матчів була хвороба футболіста (у “Ман Сіті” не підтвердили захворювання коронавірусом). Однак у першому матчі плей-оф Ліги чемпіонів грати, найімовірніше, все ж буде саме Зінченко – через вилучення англієць пропустить мінімум перший матч.

Як грає Олександр Зінченко за “Ман Сіті” у сезоні 2021/22

  • 12 матчів у сезоні (9 – зі старту) за “Ман Сіті” у всіх турнірах.
  • 11 матчів з 12 Зінченко провів на позиції лівого захисника. Лише в одному – п’ятий тур проти ПСЖ – українець грав центрального півзахисника.
  • В активі Зінченка дві гольові передачі за “Манчестер Сіті”: у матчах проти “Лейпцига” та “Ньюкасла”.

suspilne.media