Ціна зради: в Сумах чоловік шпигував на росіян за 2 тисячі гривень

До суду направлений обвинувальний акт стосовно 55-річного сум’янина за вчинення державної зради в умовах воєнного стану, поширення матеріалів із закликами до захоплення державної влади та зміни меж території України, а також виправдовування збройної агресії російської федерації проти України.

Про це повідомила 22 квітня Сумська обласна прокуратура.

Слідством встановлено, що з серпня 2023 року чоловік розпочав співпрацю з представником держави-агресора, зокрема, збирав інформацію про пересування та розміщення особового складу і військової техніки ЗСУ та інших військових формувань у Сумах, визначення їх кількості, наявності в них озброєння тощо.

На додаток чоловік отримував від куратора точні адреси, які необхідно було перевірити. Для виконання завдань він приїздив на визначену місцевість, де, дотримуючись засобів конспірації, проводив детальний огляд, у тому числі здійснюючи приховану фото- та відеофіксацію на свій мобільний телефон.

Узагальнену інформацію чоловік надсилав своєму куратору за допомогою одного з месенджерів. За кожну перевірену локацію чоловік отримував близько 2000 гривень.

Окрім того, обвинувачений у забороненій соціальній мережі поширював проросійські наративи, в тому числі закликаючи до незаконного розвалу України та створення «новоросії» під керівництвом або у складі російської федерації, при цьому виправдовував дії агресора.

З січня 2024 року обвинувачений перебуває під вартою.

armyinform.com.ua