20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Він встановлений указом Президента України Петра Порошенка № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 року «з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

Герой Небесної Сотні, сумчанин Олексій Братушка, загинув 20 лютого 2014 року.

Олексій народився у Сумах 10 квітня 1975 року. З 1992 р. працював на СНПО ім. Фрунзе столяром, потім закінчив Сумській державний університет, став приватним підприємцем. У вихідні полюбляв мандрувати – брав рюкзак і вирушав у одиночні піші походи. Знав усі пам’ятні місця Сумщини.

Коли у грудні 2013 року розпочався Євромайдан, Олексій  не раз їздив до Києва, але був там тільки не постійно, а в найгарячіші періоди. Коли ситуація заспокоювалася, повертався у Суми.

«У сина було загострене почуття справедливості, а влада Януковича, як би так пом’якше сказати… була нелюдською. Я просив, щоб він не їхав, але характер такий…», – згадує батько Олексія Сергій Федорович.

Коли Олексій побачив у новинах побоїще у центрі Києва 18 лютого, одразу почав збиратися до столиці. Знаючи, що на в’їзді до столиці виловлюють потенційних демонстрантів, одягнув не камуфляжний, а цивільний одяг, не взяв із собою навіть рюкзака. Знайшов земляків, але 36-та Сумська сотня займала позиції у центрі Майдану. Тому Олексій записався до Львівської сотні, яка була на передовій. Останній раз  вийшов на зв’язок о 8:25 20 лютого.

Був вбитий, ймовірно, «чорною ротою» «Беркуту» на вул. Інститутській, біля Жовтневого палацу.

Сестра Ольга 22 лютого знайшла його тіло серед невпізнаних загиблих в Київському морзі. Лікарі сказали, що він навіть не зрозумів, що сталося, — миттєва смерть…

Олексій Братушка — єдиний боєць Небесної Сотні з Сумської області.

18 червня 2014 року рішенням сесії Сумської міської ради Олексію Братушці присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно).

7 листопада 2014 року відкрито меморіальну дошку в школі № 11, де він навчався, та присвоєно ім’я Олексія Братушки.

18 лютого 2016 року розпорядженням Сумського міського голови вулицю Куйбишева перейменували на Вулицю Олексія Братушки, аналогічна вулиця є й у Тростянці.

• Мої Суми • My Sumy •