У Білорусі уродженцю Сумщини дали три роки за образу Лукашенка

Жителя Лозненського району засудили до трьох років позбавлення волі за образу Лукашенка та представників влади.

Вирок колишньому “афганцю”, уродженцю Сумщини Володимиру Лисиці виніс суддя Лозненського району Олексій Лапушанський, суд розпочався 19 грудня минулого року. Згідно з вироком суду, пан Лисиця має відбути три роки у виправній колонії загального режиму, а також сплатити двом позивачам штраф у розмірі 7400 рублів і компенсацію школі моралі, – генпрокурору Республіки Білорусь А. Шведу та депутату Новополоцької міської ради І. Мядзведському – по 3000 руб, пише Віцебская вясна.

За версією слідства, Володимир Лисиця не шкодував різких висловлювань на адресу кількох інших відомих у Білорусі осіб: «були публічно нецензурні коментарі на адресу військового комісара Гомельської області А.Криваносова, депутата Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь А.Гайдукевича, голова Глибоцького райвиконкому А.Шубського, президента республіки Білорусь А.Лукашенка», повідомляє лезнівська районна газета «Прапор перемоги».

«Районка» характеризує засудженого як хулігана, який «міг би далі спокійно працювати в селі сторожем», але коментарі писав «у нецензурній, грубій, образливій, образливій формі з ненормативною лексикою». І такі думки він висловлював по відношенню до чиновників». У суді чоловік не заперечував ці факти, але не погоджувався із заявленою компенсацією моральної шкоди.

Подробиці суду лозенська «районка» описує так детально, адже Володимир Лисиця – колишній «афганець» і людина з принциповою громадянською позицією, а його дружина Оксана Лисиця – директорка Височанської опорної школи та заступник районної ради.

Володимир Лисиця народився в Україні, у Сумській області, і замість аватарки на його сторінці в Одноклассниках стоїть український прапор. Контент цієї сторінки, який наразі майже видалений, вивчила Лозненська районна прокуратура і вирішила, що «інформаційна продукція на особистій сторінці «Володимир Лисиця» в соціальній мережі «Одноклассники» містить ознаки діяльності, спрямованої на сприяння здійсненню екстремістської діяльності, навчання або іншу підготовку для заняття такою діяльністю. У цих цілях поширюється завідомо неправдива інформація про політичне, економічне, соціальне, військове чи міжнародне становище Республіки Білорусь, правове становище громадян у Республіці Білорусь, що дискредитує Республіку Білорусь; розповсюдження екстремістських матеріалів, а також виготовлення, публікація, зберігання чи транспортування таких матеріалів з метою розповсюдження».

Як повідомляє окружна прокуратура, рішенням суду Лозненського району від 28 вересня 2023 року екстремістськими матеріалами визнано інформаційну продукцію – персональну сторінку «Володимир Лисиця» в «Одноклассниках».

mistosumy.com