Електронна трудова книжка: переваги та як “отримати”

В Україні вже запустили електронні трудові книжки, інформацію про трудову діяльність, до якої можуть вносити як роботодавці, так і самі працівники.

Про це пише “Хвиля”, посилаючись на інформацію Пенсійного фонду України.

Головними перевагами е-трудової у ПФУ називають:

  • відсутність ризику втрати та пошкодження даних про трудову діяльність;
  • перевірка та підтвердження інформації про трудовий стаж у реальному часі;
  • високий рівень захисту даних та аутентифікації;
  • автоматичне призначення пенсії у майбутньому.

З моменту оцифрування трудової книжки формується її електронний варіант, а паперовий, за бажанням працівника, може вестися паралельно.

Знайти електронну трудову книжку можна в особистому кабінеті порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, а вносити дані до неї можуть як працівник, так і працедавець.

Для внесення даних потрібно мати кольорові скановані копії всіх сторінок трудової книжки у хронологічному порядку та документів, що містять записи з оригіналів трудової чи документів, що підтверджують стаж.

Електронна трудова книжка містить дані щодо основного місця роботи, починаючи з 2004 року. Це пов’язано із прийняттям Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, яке запровадило поняття страхового стажу. У попередні періоди стаж вважався трудовим.

У разі початку трудової діяльності раніше 2004 року необхідно додати інформацію про це особисто, з наданням сканованих копій документів, записів у трудовій книжці та інших документів.

До електронної трудової книжки необхідно додати всі документи, що впливають на розрахунок стажу, зокрема документи про здобуття освіти, свідоцтво про народження дитини (для жінок), військовий квиток та інші документи.