Поранений захисник пояснив, як говорити з військовими, що повернулися з фронту

Тяжкопоранений захисник Андрій Смоленський закликав українців утриматися від жалю під час спілкування з військовими. Натомість краще подякувати за їхній подвиг та оборону держави.

Про це він розповів в інтерв’ю tsn.ua.

Український воїн переконаний, що жаль – це найгірше, що може відчути до себе військовий після повернення з фронту.

“Жаль – це величезне приниження військового, який свідомо йшов на фронт. Знав, на які ризики він іде і готовий був нести відповідальність за свій ризик. Військові – це ті люди, які набрались сміливості взяти на себе відповідальність. Після поранення військовим треба давати не жаль, а повагу”, – зауважив Смоленський.

На його думку, часто люди можуть просто ігнорувати пораненого військового.

“Є історії, коли до тебе може підбігти людина і підхопити тебе, може підбігти і почати говорити не з тобою, а з людиною, яка біля тебе і має здоровий вигляд і не звертати на тебе увагу. Такі історії я чув від інших поранених військових і спостерігав навіть. Так вчиняють навіть родичі. Я бачив чоловіка, у якого, на мою думку, можливо, важча травми – він втратив ногу, дві руки і одне око, іншим оком він бачить на 5%. Коли я звертався до нього “Друже, я знаю, як ти лікувався…”, то його брат почав відповідати замість нього”, – пригадав захисник.

Він закликав українців дякувати тим, хто їх боронить.

“Друга річ, на яку заслуговують військові – це подяка. Почніть розмову зі слів “Добрий день, я б хотів вам сильно подякувати за те, що ви є нашим захисником”, – порадив військовий.

Третя річ, на яку звертає увагу Смоленський, – це співчуття. На його переконання, замість жалю краще проявити саме співчуття і поставитися до військових із розумінням.

inkorr.com