російський канал показав фейкове відео, де секретар РНБО “підтвердив причетність київського режиму” до теракту у “Крокус Сіті”

російський пропагандистський телеканал НТВ у випуску новин, присвяченому теракту в “Крокус Сіті Холлі”, який стався ввечері 22 березня у Підмосков’ї, показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до теракту в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

російське опозиційне медіа “Медуза” зазначило, що в ефірі НТВ випуск новин пройшов близько першої години ночі, а до відеосюжету передував коментар ведучої:

“Причетність київського режиму до теракту в Підмосков’ї публічно, в телеефірі підтвердив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов”.

У фейковому ролику Данілов нібито говорить:

“Весело сьогодні у Москві, я вважаю, дуже весело. Хочеться вірити, що ми такі веселощі їм влаштовуватимемо частіше”.

Для створення фейку росіяни використали частину кадрів з телемарафону за 16 березня та замінили гостя – начальника ГУР МОУ Буданова – на підробне відео з Даніловим, зазначили журналісти «Детектор медіа».

У ролику не збігаються міміка та мовлення Данілова – це вказує на можливе використання діпфейку.

Насправді ж увечері 22 березня ведучими телемарафону були інші люди (Марічка Падалко і Максим Сухенко, а не Марина Скиба й Олег Білецький, як у відео НТВ), а події в підмосковʼї коментував не Данілов, а представник ГУР МОУ Андрій Юсов.

Подібними вкидами росіяни намагаються перекласти відповідальність на українців за теракт, який насправді є провокацією спецслужб путіна.