росія вдарила по ДніпроГЕС, а на Запорізькій АЕС – загроза блекауту

російські війська вранці 22 березня атакували Дніпровську ГЕС у Запоріжжі. На станції виникла пожежа, але загрози прориву греблі немає.

Про це повідомляє Укргідроенерго.

“На жаль, влучання є і по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та плотині. Наразі триває пожежа на станції. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, долаючи наслідки численних авіаударів. Загрози прориву немає. Ситуація на плотині станції контрольована”, – повідомили у компанії.

У Центрі протидії дезінформації зазначили, що росія зараз готує низку ІПСО після масованих обстрілів по енергетичній інфраструктурі, щоб посіяти паніку серед населення. Про удар по ГЕС вже поширюються фейки.

«Центр вже фіксує різні фейки щодо «знищення греблі», які запускає ворог, а також твердження, що «Україна повністю залишиться без світла». Вся ця інформація не відповідає дійсності», – заявили у ЦПД.

Запорізька АЕС – на межі блекауту

У п’ятницю, 22 березня, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 05:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ “Дніпровська”, яка з’єднує тимчасово окуповану ЗАЕС із об’єднаною енергосистемою України.

Про це повідомляє Telegram-канал Національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом”.

Найбільша у Європі атомна електростанція підключена до української енергосистеми лише за допомогою лінії електропередачі ПЛ-330 кВ “Запорізька ТЕС – Феросплавна”.

Нещодавно лінія була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

“Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції”, – наголосив очільник Енергоатома Петро Котін.

Він наголосив, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а росія має вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

flot2017.com